Ce nu stiai despre boabele de mustar!

Cate tipuri de faina exista si in ce retete le poti include?
24 iunie 2022
Preparate delicioase si sanatoase, cu linte!
8 iulie 2022

Boabele sau semintele de mustar sunt utilizate ca si condiment, din timpuri stravechi,  fiind extrem de populare in toata lumea.

Acestea pot avea arome si niveluri diferite de iuteala astfel ca puteti alege usor, in functie de preferinte:

  •  boabe de mustar alb – au o aroma dulce, de nuca, intensitatea obtinuta in timpul gatirii fiind una placuta
  •  boabe de mustar negru – aroma este amara si au un plus de iuteala
  • boabe de mustar brun – caracteristicile privind aroma si iuteala se situeaza undeva intre celelalte doua.

Cum folosim boabele de mustar?

Boabele de mustar pot fi incluse in diverse retete, ca atare, sau macinate. Probabil ca stiati deja, ca mustarul de masa se prepara din aceasta pudra obtinuta prin macinarea boabelor.

Acestea sunt perfecte pentru condimentarea diverselor preparate, ca: orez, supe, carnuri, curry, sosuri etc.

La conservarea legumelor (muraturi) se folosesc indeosebi boabele de mustar. In contact cu lichidele (apa, otet, vin, bere etc.) se dezvolta iuteala semintelor, iuteala care se pierde la gatirea indelungata. Asadar, daca doriti sa mentineti aroma picanta, se recomanda adaugarea boabelor de mustar, spre finalul procesului de gatire.

oriennt-30
oriennt-31

Proprietatile boabelor de mustar

Boabele de mustar au un continut bogat de niacina, ce contribuie la mentinerea unei tensiuni normale si la scaderea colesterolului, arterele fiind protejate de arteroscleroza. Contin, de asemenea, si sulf, avand proprietati antibacteriene si antifungice, avand efect benefic in cazul infectiilor. In viroze sau raceli, este recomandata baia cu boabe de mustar, frisoanele fiind indepartate, iar sangele, pus in miscare.

Proprietatile antiinflamatoare ajuta in calmarea  migrenelor si in protejarea impotriva cancerului gastrointestinal, boabele de mustar fiind recomandate si in caz de astm, penumonie, bronsita, nevralgii, anorexie, constipatie etc., fortificand organismul prin imbunatatirea sistemului imunitar.

 

Uleiul de mustar, spre exemplu, poate fi utilizat pentru stimularea cresterii parului, hidratarea si fortifierea parului, dar si pentru mentinerea sanatatii scalpului.

Voi ce retete pregatiti, in care sa includeti boabele de mustar?

Reteta mea preferata, pe care obisnuiesc sa o prepar destul de des, este urmatoarea:

Garnitura de cartofi cu boabe de mustar si usturoi

Una dintre cele mai apreciate garnituri, consta, bineinteles, in cartofi. Iar daca se prepara si in feluri inedite, atunci va fi si mai delicioasa.

Ingredientele necesare sunt:

– 1 kg cartofi

– 3 catei de usturoi

– 50 ml ulei

– 1 legatura patrunjel

– 3 linguri boabe de mustar

– sare – dupa gust

-piper – dupa gust

Mod de preparare:

Se fierb cartofii (spalati si curatati, in prealabil) intr-o cantitate suficienta de apa (aproximativ 4 litri).

Usturoiul curatat, se toaca marunt, la fel si patrunjelul verde.

Uleiul se incinge intr-un vas si se adauga boabele de mustar ce se rumenesc 2-3 minute. 

Se amesteca cartofii fierbinti cu usturoiul, uleiul cu boabe de mustar, patrunjelul, plus sare si piper, intr-un vas termorezistent. 

Vasul se da la cuptor pentru aprox. 10 minute.

Deliciosi! Va invit sa incercati si voi aceasta reteta.

Orientbazar.ro va pune la dispozitie o gama variata de produse, printre care si boabe de mustar, la preturi mici!

Va asteptam comenzile pe care le vom procesa in cel mai scurt timp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

gdpr-image
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult