Ce alegem, chimen sau chimion?

Cum consumam fulgii de ovaz
18 ianuarie 2021
La ce folosim Aloe Vera confiat?
25 ianuarie 2021
Cum consumam fulgii de ovaz
18 ianuarie 2021
La ce folosim Aloe Vera confiat?
25 ianuarie 2021

Dupa nume si aspect este foarte greu de deosebit, ba chiar ai spune ca sunt frati insa cand ajungem la gust si aroma lucrurile se schimba total, deoarece sunt la poluri opuse.

Unul cu un caracter puternic si o aroma bine definita ce nu accepta alt condiment in “mancarea lui” pe cand celalalt este usor, delicat, versatil si bun prieten cu ceilalti.

Aceste condimente mai au doar 2 lucruri in comun si anume ca ambele se enumera printre cele mai vechi condimente si ca au multe beneficii pentru sanatate.

Chimenul

Chimenul cunoscut si sub numele de caraway si se spune ca(planta care produce semintele) face parte din familia morcovului si este intalnita in toata Europa, Asia si o parte a Africii. Despre gust, putem spune ca este dulce-picant, cu note florale usor piperat. Are o aroma intensa ceea ce nu il ajuta sa fie prieten cu alte condimente si trebuie folosit cu masura deoarece o cantitate potrivita poate face minuni intr-o reteta, in timp ce excesul o ruineaza. 

Fiind un condiment puternic caruia ii place sa iasa in evidenta si sa-si etaleze aroma, acesta este folosit de cele mai multe ori in mancaruri mai bogate precum varza, tocanite de miel, porc, gasca si chiar supe sau ciorbe mai groase.

Chimen – Semintele care vindeca boli

Asa cum spuneam mai sus, este un condiment care si-a facut aparitia acum foarte mult timp, fiind des folosit si in Antichitate si nu doar ca si condiment ci la leac in tratarea multor boli.

In culturile acelor vremuri era un remediu pentru toate bolile, iar cu trecerea timpului studiile ne arata ca acest lucru este foarte aproape de adevar.

Chimenul este o sursa de energie, datorita continutului de vitamine precum A, C, E si B6, tiamina, riboflavinasi minerale precum fier, mangan, cupru, calciu, magneziu, fosfor si potasiu. Chimenul este bogat si in aminoacizi, carbohidrati, fibre alimentare si o cantitate suficient de mare de grasimi si acizi grasi. 

Este cunoscut mai mult pentru beneficiile sale decat pentru aromatizarea mancarurilor si asta pentru ca este un remediu bun in tratarea problemelor de piele, digestie, insomnie, diabet, probleme respiratorii precum astm sau bronsita, cancer, hemoroizi, raceli comune, concentrare si ajuta si la pierderea in greutate.

Ca medicament cel mai des este folosit sub forma de ceai sau ulei datorita continutului bogat de vitamine si minerale.

covrig cu chimen (1)
ceai (1)

Chimionul

cumin mexic (1)
cumin (1)

Chimionul sub numele de cumin se regaseste predominant in zona mediteraneeana dar si in Mexic, India si Orientul Apropiat, fiind asemanator cu fratele sau, chimenul,  la forma si culoare. Insa foarte diferit la gust si aroma, chimionul este dulce-picant, cu aroma intensa si mai piperata fiind foarte versatil si prietenos in combinatie cu alte condimente.

 Acesta este motivul pentru care se regaseste in mixul de condimente din garam masala, tandoori, preparate mexicane sau turcesti-arabesti. In Mexic nu se concepe Chili con carne fara acest condiment care sa ii defineasca gustul autentic, iar la turci nu lipseste din amestecul de condimentare a kebap-ului.

Se foloseste la condimentarea carnurilor si a amestecurilor pentru gratar, mancaruri gatite, in general cele mai uscate fara sosuri. In bucatariile arabe si indiene, chimionul se prajeste la inceput sau pe parcursul gatirii pentru a evidentia aroma continuta in uleiuri.

In Antichitate, in Imperiul Roman era inlocuitorul piperului datorita gustului piperat si amarui, il pisau obtinand o pasta pe care o intindeau pe paine.

Avand o aroma mai subtila acesta este folosit in mai multe preparate, printre care supe, salate, preparate pe baza de legume si multe altele.

Chimionul- cel mai ieftin remediu

In trecut era un remediu foarte des intalnit datorita beneficiilor sale miraculoase dar si pentru faptul ca era printre cele mai ieftine condimente cu propietati bogate.

Ca si fratele sau si chimionul este un aliat al sanatatii avand multe beneficii datorita continutului bogat in minerale: fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu, vitamine precum vitamina A, B, C, E, antioxidanti si fibre. 

Acesta ajuta in tratarea gastritei, digestiei, constipatiei, are proprietati anti-cancerigene, regleaza colesterolul si este un aliat al mamicilor, atat pe perioada sarcinii cat si dupa  deoarece creste secretia de lapte matern, imbunatateste calitatea laptelui si reduce incidenta colicilor la bebelusi.

Contine fier, calciu si mangan ce ajuta energizarea organismului si la cresterea imunitatii.

Pentru a diferentia cel mai bine cele doua condimente recomandarea este sa gustati, sa le mirositi si sa gatiti in paralel cu ambele si astfel veti intelege cu adevarat bogatia fiercaruia si cum sa le integrati in mancarurile preferate. Pentru inceput incercati retete traditionale care le folosesc ca si condiment de varf si impartasiti-ne experientele voastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *