Oregano – Un condiment aparte
15 ianuarie 2021Ce alegem, chimen sau chimion?
21 ianuarie 2021Ovazul este una dintre cele mai sanatoase cereale de pe pamant.
Este o cereala integrala fara gluten si cu o sursa excelenta de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, care aduc o multime de beneficii pentru sanatate.
Fulgii de ovaz sunt recomandati de majoritatea nutritionistilor si sunt potriviti chiar si pentru copii avand doar proprietati benefice.
Studiile ne arata ca o jumatate de cana(portia recomandata) de fulgi de ovaz contine:
- Fosfor: 41% din doza zilnica recomandata (DZR)
- Magneziu: 34% din DZR
- Cupru: 24% din DZR
- Fier: 20% din DZR
- Zinc: 20% din DZR
- Acid folic: 11% din DZR
- Vitamina B1: 39% din DZR
- Vitamina B5: 10% din DZR
- Calorii: 65 kcal
- Zahar : 0 grame
- Apa: 2%
In afara faptului ca sunt o sursa buna de substante nutritive asa cum am vazut mai sus, fulgii de ovaz pot preveni multe probleme de sanatate daca sunt inclusi in alimentatia zilnica.
Protejeaza inima si colonul
Fulgii de ovaz contin o varietate de antioxidanti numiti avenantramide care au rol antiinflamator si anti-mancarime, ceea ce inseamna ca ofera protectie suplimentara impotriva bolilor coronariene, a cancerului de colon si a iritatiei pielii. Continutul de fibre dietetice contribuie la scaderea colesterolului si astfel controleaza si tensiunea arteriala.
Ajuta la ameliorarea diabetului tip II
Fulgii de ovaz au in compozitia lor mai multe tipuri de fibre, unele solubile si unele insolubile. Beta-glucanul este o fibra solubila din fulgii de ovaz care contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange. Fibrele insolubile ajuta la reducerea constipatiei si ajuta la sanatatea intestinelor.
Mentin senzatia de satietate si cresc nivelul de energie
Senzatia de satietate provine tot de la fibrele solubile care favorizeaza hormonul responsabil de acest lucru ajutand astfel sa reducem considerabil numarul de calorii consumate si sa scadem riscul aparitiei obezitatii. Tocmai din acest motiv nutritionistii recomanda introducerea fulgilor de ovaz in meniul pentru reducerea greutatii.
In compozitia fulgilor de ovaz se regasesc si carbohidrati, o sursa principala de energie, care sunt descompusi mai lent in organism si impreuna cu vitamina B si acidul folic ajuta organismul sa se energizeze pe o perioada mai lunga de timp.
Lista beneficiilor pe care ovazul le are asupra sanatatii poate continua, iar acest lucru a facut aceasta cereala sa fie consumata din ce in ce mai des, conform unor studii 80% din populatie au in camara si consuma frecvent fulgii de ovaz.
In general nutritionistii recomanda consumul de fulgi de ovaz in prima parte a zilei datorita complexului de vitamine si minerale necesare organismului, insa acestia pot fi consumati pe toata perioada zilei.
In plus sunt foarte versatili si pot fi consumati in nenumarate combinatii atat dulci cat si sarate.
Exista nenumarate retete ce contin fulgi de ovaz si pot fi adaptate la bebelusi peste 6 luni, copii si adulti. Totul tine de gustul si imaginatia fiecaruia.
Putem obtine un mic dejun foarte gustos cu ajutorul acestor fulgi, un pranz sau chiar un desert.
Indiferent daca sunteti sau nu consumatori de fulgi de ovaz trebuie sa incercati aceste idei de retete pe care cu siguranta le veti adora:
Mic dejun
Peste amestecul de fulgi de ovaz cu lapte poti pune ce combinatii de fructe doresti, sau poti combina cu mar cu scortioara sau fructe de padure cu putina miere, banane si unt de arahide, iaurt grecesc si nuci, totul tine de imaginatia si gustul fiecaruia.
Pranz sau Cina
Pentru masa de pranz incercati supa de ovaz cu mazare, paine sanatoasa cu ovaz si seminte, piureul de legume va avea un gust aparte daca adaugati fulgi de ovaz, deoarece va deveni mai satios si mai cremos, de asemenea puteti incerca sa inlocuiti pesmetul cu fulgi de ovaz pentru preparatele pane si astefl veti obtine o masa consistenta si sanatoasa.
Desert
Aici va recomandam sa incercti briosele sau fursecurile cu fulgi de ovaz, sau puteti face budinca la care sa adaugati fructe si miere si bineinteles sa nu uitam de batoanle cu fulgi care le putem face atat dulci cat si sarate si sunt o gustare excelenta si la indemana.