Cum sa ne organizam camara pentru iarna!

Ce condimente folosim la muraturi?
31 august 2021
Ce sunt leguminoasele si ce benficii au?
14 septembrie 2021
Ce condimente folosim la muraturi?
31 august 2021
Ce sunt leguminoasele si ce benficii au?
14 septembrie 2021

 A venit toamna , perioada conservelor iar camara se umple cu preparate pentru iarna. Acum este cel mai bun moment sa ne orgnizam camara, insa aceasta trebuie bine gandita, astfel incat sa nu ne lipseasca nimic pe perioada iernii cand fructele si legumele sunt considerabil mai scumpe si mai putin calitative. Asa ca sfatul nostru este sa incepem cu conserve deoarece este plina piata de legume si fructe proaspat culese.

  Cum ne aprovizionam camara?

 Inainte de a aproviziona camara este important sa avem o lista de cumparaturi foarte bine pusa la punct. Pentru a cumpara tot ceea ce este necesar, sfatul nostru este sa organizezi lista in categoriile principale:

  • Legume si fructe pentru conserve
  • Carne
  • Lactate si oua
  • Leguminoase (mazare, naut, linte)
  • Cereale
  • Alune, nuci, seminte
  • Condimente
camara-02
Legume si fructe

Toamna, pietele sun pline de fructe si legume proaspete iar acest lucru ne indica faptul ca este momentul sa ne pregatim conservele pentru iarna: muraturi, dulceturi, zacusta, cat si multe alte bunaturi. Pe langa faptul ca acum le gasim la preturi corecte fata de perioada iernii, toate aceste conserve pregatite in casa sunt mult mai sanatoase pentru intreaga familie.

Carne

Carnea este un aliment ce nu lipseste de pe mesele noastre iar varianta cea mai buna este sa alegeti intotdeauna carne proaspata, insa daca nu aveti aceasta posibilitate puteti alege sa o congelati.

Lactate si oua

Aceste alimente trebuiesc musai sa fie proaspete, asa ca cea mai buna varianta este sa gasiti un loc de unde sa va aprovizionati si pe timpul iernii. Este important sa nu va privati organismul de nutrientii pe care acestea le ofera.

Leguminoase

Puteti alege dintre linte, mazare, fasole, naut, sau ce alte leguminoase sunt pe placul dvs, important este sa alegeti produse de calitate si sa aveti grija sa le depozitati in camara, intr-un loc uscat si racoros si in recipiente corecte.

Cereale

Cerealele sunt pline de fibre, minerale, vitamine grasimi sanatose, proteine iar pentru acest lucru trebuie sa le gasiti intotdeauna loc in camara, mai ales ca sunt usor de depozitat si nu au termen scurt de valabilitate.

Alune, nuci, seminte

Acestea sunt recomandate a fi consumate o data pe zi ca si gustare sau adaugate in prepate. Pentru o dieta echilibrata pe tot parcursul anului asigurati-va ca le gasiti in camara dvs. Avand un continut ridicat de grasimi saturate, omega, vitamine si minerale sunt ideale de consumat in anotimpurile reci cand sistemul imunitar poate fi slabit.

Condimente

Aceste sunt indispensabile in orice bucatarie, important este sa va aprovizionati din timp si sa aveti grija cum le depozitati pentru a va putea bucura de aroma lor intensa pentru o perioada lunga de timp. Puteti consulta articolul nostru despre depozitarea condimentelor .

Sunt 7 categorii care ar trebui sa se regaseasca in bucatarie dar si in camara. Legumele si fructele pot fi proaspete dar si deshidratate sau confiate. Avantajul fructelor confiate sau deshidratate este ca rezista mai mult, pot fi consumate in stare naturala cat si ca umplutura in dulciuri si prajituri. O varietate de fructe si legume deshidratate va ajuta sa acoperiti necesarul nutritional pentru organism. 

O alimentatie nutritiva, sanatoasa si mai ales buna este o alimentatie in care se regasesc si fructele si legumele dar si semintele, cerealele si condimentele. 

 Leguminoasele sunt o sursa buna de proteine si fibre pentru organism. Alege sa ai naut, fasole , linte in camara si vei avea o baza de alimente foarte buna.  Consumand leguminoase impreuna cu cereale ( bulgur, cous cous, faina de linte, fulgi de grau, de orz, de ovaz, fulgi de secara, orez basmati, orez brun, orez negru sau orez pentru sushi,etc) , condimentate corespunzator veti prepara o mancare delicioasa si foarte gustoasa. 

Din camara nu trebuie sa lipseasca nucile, semintele sau alunele care sunt sursa zilnica de sanatate si mai ales o gustare sanatoasa. Organismul nostru are nevoie si de oleginoase. 

Condimentele dau gust si savoare mancarii. Sunt nelipsite din camara si pot fi depozitate foarte bine in borcane sau cutii care se inchid ermetic. O mancare savuroasa este si sanatoasa deoarece s-a dovedit stiintific , ca rolul condimentelor nu este doar sa dea savoare mancarii ci sa si ajute la procesul digestiv . Condimentele, aromele pentru dulciuri nu trebuie sa lipseasca din camara.

camara-03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *