Reteta bunicii de muraturi asortate
Intotdeauna retetele celor batrani au fost cele mai bune si cele mai gustoase! Desi retetele lor erau unele simple, gustul era inconfundabil.
O reteta veche ne indruma sa punem intr-un butoi: gogosari, castraveti, gogonele (in proportie de 50%),varza alba si varza rosie, dovlecel, pepene rosu de mici dimensiuni, conopida, morcovi, telina, usturoi, hrean, 2-3 gutui, 2-3 mere si o crenguta de visin. Condimentam cu piper boabe, cimbru, marar uscat, cateva fire de leustean proaspar, frunze de telina, boabe de mustar si cateva foi de dafin. Apoi se prepara saramura din 2 linguri de sare grunjoasa la litrul de apa si se pune in butoi pana se acopera toate muraturile. Acesta se depoziteaza la loc racoros si ferit de lumina si din cand in cand se vantura saramura pentru a nu face mucegai.
Gusturile si aromele ingredientelor se amesteca iar rezultatul este unul divin, iar zeama in care s-au murat toate legumele este ideala de consumat iarna, datorita continutului ridicat de vitamine si nutrienti.