Ce condimente folosim la muraturi?

Dafinul- Simbol al pacii
26 august 2021
Cum sa ne organizam camara pentru iarna!
9 septembrie 2021
Arata tot

Toamna se fac proviziile pentru iarna. Iarna scoatem din camara sau din  congelator alimentele de care avem nevoie. Fie pentru micul dejun sau pentru pranz ori cina, preparatele conservate se pregatesc din timp si se depoziteaza intr-un loc racoros .

Dulceturi, murături, conserve diverse, legume la congelator pentru iarna, toate se prepara de toamna si toate sunt naturale. 

Fiecare conserva in parte are condimentele potrivite. Fiecare aroma din muraturi,de exemplu, inseamna un condiment sau un mix de  condimente. 

Ce condimente punem la muraturi?

Gogosari castraveti, gogonele, ardei umpluti cu varza, muraturi asortate, pepene murat sunt cateva dintre muraturile pe care le punem pentru iarna. In otet sau saramura, muraturile sunt gustoase daca au condimentele potrivite. Pentru a avea conserve gustoase trebuie sa puneti:

  • Piper boabe sau in zeama puteti pune si mix de piperuri.  Piperul se foloseste cel mai bine pentru castraveti murati dar se pune si la celelalte.
  • Sarea este condiment nelipsit la muraturi, insa important este ce fel de sare alegem. Se recomanda  sare de mare sau sarea grunjoasa pentru ca nu este foarte sarata iar in contact cu oțetul nu isi pierde proprietatile.
  • Cimbru da o aroma aparte  conservelor. Este aroma folosita pentru varza, gogonele, gogosari, castraveti.
  • Marar proaspat dar si marar uscat.
  • Usturoiul nu lipseste nici el. Praf de usturoi dar si cățel de usturoi pus în borcan va da o aroma deosebita.
  • Patrunjel uscat presarat in butoiul cu gogonele  nu trebuie sa lipseasca!
  • Boabe de mustar
  • Foi de dafin
muraturi -02

Muraturile sunt sanatate curata pentru organism daca sunt condimentate si conservate cum trebuie. Nelipsite de pe masa fie cand mancam friptura, fasole,diverse tocanite, aceste conserve sunt simplu de preparat.

Cel mai usor de preparat sunt castravetii murati, care sunt inclusi si in reteta de salata boef. 

Beneficiile consumului de muraturi asupra organismului 

Legumele conservate sunt bune pentru organism. Consumul regulat de muraturi ajuta organismul sa aiba o digestie mai buna, sa elimine toxinele din organism ,ajuta la tratarea constipatiei.

Muraturile sunt o sursa de antioxidanți.

Muraturile sunt o sursa buna de vitamine.

Muraturile sunt o sursa de minerale.

Nu doar legumele murate sunt benefice pentru organism ci și zeama de la muraturi. Zeama de varza murata, de exemplu, este un bun remediu pentru a trata constipația. Zeama de la castravetii murati ne ajuta sa scapam de durerea de cap cauzata de mahmureala.

Reteta bunicii de muraturi asortate

Intotdeauna retetele celor batrani au fost cele mai bune si cele mai gustoase! Desi retetele lor erau unele simple, gustul era inconfundabil.

O reteta veche ne indruma sa punem intr-un butoi: gogosari, castraveti, gogonele (in proportie de 50%),varza alba si varza rosie, dovlecel, pepene rosu de mici dimensiuni, conopida, morcovi, telina, usturoi, hrean, 2-3 gutui, 2-3 mere si o crenguta de visin. Condimentam cu piper boabe, cimbru, marar uscat, cateva fire de leustean proaspar, frunze de telina, boabe de mustar si cateva foi de dafin. Apoi se prepara saramura din 2 linguri de sare grunjoasa la litrul de apa si se pune in butoi pana se acopera toate muraturile. Acesta se depoziteaza la loc racoros si ferit de lumina si din cand in cand se vantura saramura pentru a nu face mucegai.

Gusturile si aromele ingredientelor se amesteca iar rezultatul este unul divin, iar zeama in care s-au murat toate legumele este ideala de consumat iarna, datorita continutului ridicat de vitamine si nutrienti.

Alege sa pui muraturi acasa, sa iti preparari conservele de care ai nevoie si vei manca sanatos toata iarna. Condimentele folosite sunt usor de gasit si integrat în reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CADOU
---------------------------------------------------
La comenzile peste 200 de lei primesti cadou 250g Curmale Sayer fara samburi

La comenzile peste 300 de lei primesti cadou 250g Curmale Sayer fara samburi 250g + 100g Mix Special  pentru Friptura
COMANDA ACUM
Close