Turmericul – cum sa il folosesti si de ce!

Curiozitati despre fistic – “aurul verde” al planetei sau “nucile fericite”!
14 iunie 2022
Cate tipuri de faina exista si in ce retete le poti include?
24 iunie 2022
Turmericul este cunoscut ca si ingredientul din curry, mixul de condimente, el apartinand familiei ghimbirului. Gustul sau este unul usor amarui, iar culoarea galben auriu. 
Proprietatile sale terapeutice au fost dovedite de nenumarate ori, putand fi observate de catre cei care utilizau turmericul frecvent.

Beneficiile consumului de turmeric:

  • reduce simptomele osteoartritei;
  • detoxifieaza organismul;
  • trateaza gripele si racelile;
  • trateaza anemiile;
  • trateaza bolile gastrointestinale, amelioreaza simptomele colonului iritabil;
  •  reduce nivelul de zahar din sange, ameliorand simptomele diabetului;
  • reduce colesterolul rau;
  • elibereaza caile respiratorii, ceea ce duce la ameliorarea simptomelor astmului bronsic;
  • amelioreaza alergiile datorita proprietatilor antihistaminice;
  • amelioreaza diversele afectiuni ale pielii (in cazul in care se utilizeaza sub forma de lapte, masca, ceai, crema), datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii;
turmeric-02

Avand in vedere toate aceste beneficii, este pacat sa nu il includeti in mod regulat in alimentatia voastra, ca si condiment sau ca “medicament”, in combinatie cu mierea sau cu alte ingrediente cel putin la fel de valoroase in ceea ce priveste beneficiile asupra organismului.

Turmericul si curcuma, sunt diferite?

Desi este asociat de multe ori cu alt condiment – curcuma (posibil datorita etimologiei – “kunkuma” – folosit cel mai adesea pentru turmeric, in sanscrita), acestea doua nu sunt identice, turmericul fiind una dintre speciile de curcuma, obtinut prin macinarea radacinilor. Ramificatiile rizomului de turmeric sunt cilindrice, groase, in interior avand o culoare galbena spre portocalie. 

Dupa procesare si transformarea in pudra, turmericul este lansat pe piata de consum.

Turmericul – ingredient cheie in bucataria orientala

In bucataria orientala, turmericul este extrem de folosit, insa in prezent devine tot mai popular si in Europa, datorita gustului inedit si inconfundabil.

Turmericul nu este un simplu condiment, acesta putand fi utilizat ca si colorant alimentar, fiind preferat de cele mai multe ori, in detrimentul sofranului care este mai costisitor. Interesant este ca in India, pudra de turmeric se foloseste si pentru realizarea vopselelor de haine.

Si pentru ca enumeram mai sus multiplele beneficii ale acestui condiment minune, va las reteta mea preferata a “bomboanelor pentru imunitate”.

Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru aceasta:

– 3 linguri catina (proaspata sau congelata)

– 3 linguri de nuca macinata;

– stafide – dupa preferinte;

– 1 lingurita miere sau alt indulcitor (agave);

– 1/2 lingurita turmeric;

Glazura:

– 50 g ciocolata neagra;

– 1 lingura ulei de cocos;

Aceasta reteta este foarte simpla si este chiar si pe placul celor mici, a caror imunitate va va multumi.

Toate ingredientele pentru bomboane se mixeaza intr-un blender, pana se transforma in pasta. 

Pasta obtinuta se introduce in congelator si se trece la prepararea glazurii: ciocolata taiata in bucati se pune intr-un bol si se adauga uleiul de cocos pentru topire la bain-marie.

Pasta pentru bomboane se scoate de la congelator si se formeaza bilute peste care se stropeste cu glazura de ciocolata.

Se mai baga la congelator pentru inca aprox. 30 minute.

Si asta este tot! In doar cateva minute veti avea o gustare sanatoasa / un desert delicios, cu multiple beneficii pentru organism.

Va invit sa incercati aceasta reteta ce va deveni cu siguranta, un succes, si la voi in familie, mai ales in sezonul rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

gdpr-image
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult