Totul despre Harissa!

Si cum ar fi sa facem din fiecare saptamana, Saptamana Romaneasca?
20 martie 2025
Meniu traditional de Paste sau unul aparte?
3 aprilie 2025
Si cum ar fi sa facem din fiecare saptamana, Saptamana Romaneasca?
20 martie 2025
Meniu traditional de Paste sau unul aparte?
3 aprilie 2025

Ce este Harissa, in primul rand? Ati auzit despre acest condiment national al bucatariei Tunisiei si Marocului? Ei bine, acesta este pregatit sub forma de pasta, fiind un amestec de arome care include: peperoncino roșii picanți, usturoi, coriandru, chimen, sare.

Originara din Africa de Nord, pasta Harissa este tot mai des folosita si in alte bucatarii ale lumii datorita gustului inedit si versatilitatii sale pentru ca poate fi folosita intr-o multitudine de preparate cum ar fi supe, garnituri si multe altele. In plus, poate avea si beneficii pentru sanatate.

La Orient Bazar gasiti si acest condiment delicios, gata de utilizare in preparatele voastre pentru a obtine rezultate delicioase.

Cuvantul „Harissa” provine de la „harasa” care inseamna „a rupe in bucati, a bate”, cu referire la maruntirea ardeiului iute, bineinteles. Dupa cum spuneam si la inceput, aceasta pasta are la baza ardei iute rosu proaspat, care confera gustul picant si culoarea rosie specifice multor preparate din bucataria nord-africana.

Beneficii pentru sanatate?

Sigur ca da! Datorita ardeilor iuti care au un continut ridicat de capsaicina, consumul de pasta Harissa, poate ajuta la stimularea metabolismului, scaderea nivelului colesterolului si a tensiunii, reducerea inflamatiilor, mentinerea sau imbunatatirea sanatatii inimii, arderea grasimilor si / sau pierderea in greutate. Poate avea proprietati antioxidante, ajutand la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi si a bolilor cronice. De asemenea, are proprietati antimicrobiene datorita usturoiului (care se regaseste si el in compozitia pastei Harissa), ajutand astfel la combatarea virusilor si a bacteriilor.

Mai multe despre pasta Harissa

Modurile de preparare al pastei Harissa pot varia usor in functie de zona, insa toate includ ardei iute, pasta de usturoi si un fel de ulei vegetal. Pornind de la aceste ingrediente principale, se mai pot adauga si usturoi, chimen, piper, coriandru, paprika, zeama de lamaie. Pasta Harissa poate fi mai iute sau mai putin iute, in functie de cantitatea de ardei folosita.

Datorita ingredientelor sale, pasta Harissa are un caracter picant si o aroma puternica, fiind perfecta pentru preparatele cu o savoare intensa ca: mancarurile picante cu legume, carnea de miel sau carnea preparata la gratar. Se potriveste foarte bine in cous cous, supe, tajine, creme diverse etc. 

In continuare, va las aceasta reteta de Pui cu harissa si legume la cuptor, pe care va recomand sa o incercati. Este foarte simpla si usor de preparat.

Aveti nevoie de: 

  • un pui intreg de aprox 1,5 – 2 kg
  • pasta Harissa de la Orient Bazar (2-3 lingurite cu varf)
  • ulei de masline
  • coriandru, piper, sare, cimbru, paprika extra
  • 5 catei de usturoi
  • 2-3 linguri zeama de lamaie

Pentru garnitura aveti nevoie de legumele preferate, pentru aceasta reteta va recomand:

  • 1 kg cartofi
  • morcovi 500 gr
  • f ceapa 
  • Fenicul 1 bulb
  • ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

Prima data se pregateste pasta de condimente, intr-un blender. Asadar, se amesteca pasta harissa cu toate condimentele enumerate mai sus. Cu aceasta pasta obtinuta se unge tot puiul foarte bine, atat sub piele, cat si deasupra.

Garnitura este si ea foarte usor de preparat: se pregatesc legumele (se curata, se spala, se taie dupa preferinte) si se amesteca cu uleiul si condimentele.

Puiul si garnitura astfel pregatite, se pun intr-o tava care se acopera si se dau la cuptor pentru aproximativ o ora dupa care se indeparteaza capacul / folia de aluminiu si se mai lasa inca 10 minute pe o parte si 10 minute pe cealalta parte.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PĂRERILE CELOR CE NE-AU ALES