Sumacul- condimentul nelipsit din bucataria orientala

Curmalele – des intalnite in retete raw-vegane
28 iulie 2021
Dulciuri sanatoase
12 august 2021
Arata tot

Fiecare bucatarie are secretele ei si ingredientele ei care fac mancarurile sa fie savuroase si aparte. Asa cum in Romania se foloseste leustean, maghiran, tarhon, patrunjel sau cimbru, asa si in lumea intreaga sunt plante care devin condimente specifice. In bucataria mediteraneeana , araba dar si greceasca si libaneza este un condiment foarte des folosit care, mai nou isi face din ce in ce mai des aparitia si la noi in tara: SUMACUL

Sumacul  este un condiment  folosit foarte des in bucataria araba si turceasca, care da mancarii un gust acrisor.Frunzele de sumac provin din arborele de sumac care mai este denumit si Rhus Coriaria , un arbust de foioase din familia Anacardiei. Arborele de sumac face fructe rosii care pot fi consumate macinate sau uscate. Este un arbore inrudit cu caju si mango , iar in intreaga lume exista peste 200 de specii de sumac.

Cum folosim sumacul in bucataria noastra?

Fie ca preparam retete romanesti, libaneze, turcesti sau italiene, sumacul este un condiment care poate fi folosit la:

  • Creare mix de condimente pentru carnea de pui, vita, miel dar si pentru fructe de mare si peste. Un mix de condimente pentru a prepara carne la cuptor sau pe gratar.

  • Prepararea tocanitelor cu legume si carne.

  • La prepararea supelor

  • Dressingurile pentru salate, in special in salatele de cruditati.

  • In  bucataria orientala este nelipsit din preparate precum: orez, hummus sau kebab.
sumac-08

Sumacul are o culoare rosu-aprins, aroma sa este usor fructata iar gustul este acrisor cu tente de iuteala.

 In tarile arabe acest condiment este cunoscut ca fiind un bun remediu natural, fiind bogat in vitamina C si antioxidanti: trateaza gripe, raceli, bronsite, previne bolile cardiovasculare si boli precum cancerul, Alzheimer, artrita sau cataracta. De asemenea, este un bun agent de reglare al tranzitului intestinal si previne si trateaza hiperglicemia, diabetul si obezitatea. Probabil si acest lucru influenteaza consumul atat de frecvent al acestui condiment, nu doar gustul sau.

Pui cu sumac

Daca vrei sa gatesti o reteta de pui aparte cu care sa ii impresionezi pe cei dragi, ai nevoie de:

  • 8 pulpe de pui;
  •  2 cepe rosii, taiate julien;
  •  2 catei de usturoi pisati;
  •  3 linguri ulei de masline ;
  • 1 lingurita ienibahar macinat ;
  • 1 lingurita scortisoara macinata;
  •  1 lingura sumac ;
  • 1 lamaie, feliata subtire;
  •  200 ml apa; 
  •  sare si piper negru dupa gust;
  •  1 lingura cimbru macinat;
  •  1 lingura seminte de susan.

Se pune carnea de pui cu ceapa, usturoiul, uleiul de masline, condimentele, lamaia, apa , sare si piper intr-un castron mare.

Se amesteca bine si se lasa frigider minim 4 ore sau peste noapte pentru ca aromele condimentelor sa intre in carne. 

Dupa minim 4 ore se incalzeste cuptorul la 200 de grade , se toarna carnea cu sosul intr-o tava , se presara restul de condimente si ceapa pe deasupra si se baga la cuptor. Se lasa 30-40 de minute in cuptor pana cand puiul se rumeneste bine.

Sumacul impreuna cu celelalte condimente vor fragezi carnea si ii vor da un gust si aroma aparte. 

Acest preparat merge foarte bine alaturi de o garnitura de orez salbatic sau o salata de legume.

Sumac impreuna cu ienibahar, coriandru, sare, piper, cimbru formeaza un mix de condimente perfect pentru orice mancare. Daca adaugi peste o salata cu peste sau o salata cu piept de pui la gratar condimentele , gustul va fi altfel si salata va fi mai savuroasa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CADOU
---------------------------------------------------
La comenzile peste 200 de lei primesti cadou 250g Curmale Sayer fara samburi

La comenzile peste 300 de lei primesti cadou 250g Curmale Sayer fara samburi 250g + 100g Mix Special  pentru Friptura
COMANDA ACUM
Close