Sosul de soia – condimentul perfect pentru mancarurile asiatice si nu numai!

Daca nu obisnuiesti sa folosesti untul Ghee in bucatarie, este timpul sa o faci!
28 februarie 2022
Modalitati interesante de utilizare a amidonului de porumb
14 martie 2022
Arata tot

Sosul de soia – condimentul perfect pentru mancarurile asiatice si nu numai!

Sosul de soia este un condiment ce se obtine in urma procesului de fermentatie a unui amestec din paste de boabe de soia, sare si enzime.

Are o istorie de peste 2000 ani, castigandu-si treptat popularitatea in Europa si in Occident.

Sosul de soia este un condiment cu un continut ridicat de sare, un condiment lichid ce se recomanda a fi consumat moderat, eliminandu-se adaugarea suplimentara de sare in preparatele ce il includ. Ca ingrediente principale, amintim: boabe de soia, grau, sare, agenti de fermentare (drojdie sau mucegai). Pentru ca acestea pot varia din punct de vedere al cantitatii utilizate in reteta finala, culoarea si aroma sunt caracteristici specifice.

“Shoyu” este cuvantul japonez atribuit sosului de soia, boabele fiind, de fapt, denumite dupa acesta.

Beneficii pentru sanatate

Sosul de soia are si el beneficii asupra santatatii organismului, iar dintre acestea enumeram:

  • contribuie la scaderea trigliceridelor;
  • protejeaza vasele de sange si inima;
  • amelioreaza simptomele artritei;
  • contribuie la retentia calciului in oase;
  • protejeaza sistemul digestiv;
  • poate reduce simptomele alergice;
  • marind secretia de suc gastric, ajuta digestia;
  • contribuie la producerea serotoninei (“hormonul fericirii”), avand efecte benefice asupra starii de spirit.

Sosul de soia de calitate superioara se obtine exclusiv printr-un proces de fermentatie naturala ce poate dura luni intregi, lista ingredientelor continand in general, doar apa, grau, soia si sare.

Hidroliza acida este o modalitate mai rapida pentru obtinerea sosului de soia, acesta fiind preparat in cateva zile in loc de luni, adaugandu-se bineinteles, culoare suplimentara, aroma si sare intrucat in urma acestui proces artificial, lipsesc multe substante ce se produc in timpul fermentatiei naturale.

orientbazzar-01

Tipuri sos de soia

Pe piata exista mai multe tipuri de sos de soia, in stil japonez (shoyu) care se impart in: 

  • Koikuchi – sos inchis la culoare, cu gust mai profund
  • Usukuchi – mai deschis la culoare, cu un gust sarat si o usoara dulceata ce provine din adaugarea Mirin-ului (un vin de orez dulce)

Primele sunt cel mai des utilizate pentru prepararea altor sosuri, a marinatelor sau chiar si a preparatelor de tip stir-fry, in timp ce usukuchi sunt utilizate pentru condimentarea diverselor ingrediente.

  • Tamari este un alt tip de sos de soia, care se aseamana cu sosul traditional chinezesc si care se obtine in mare parte din soia si putin sau chiar deloc grau;
  • Shiro – sos de soia, cu un continut mai mare de grau;
  • Saishikomi – sos de soia fermentat de doua ori, are o aroma mai puternica decat tamari;
  • Sosurile de soia chinezesti sunt o alta varianta pentru care puteti opta, in functie de preferinte.

Pentru a va face curaj sa incercati sosul de soia, va las mai jos una dintre retetele mele preferate.

Reteta de orez cu ciuperci si sos de soia

Ingrediente:

  • 200 grame de ciuperci intregi;
  • 100 ml sos de soia;
  • 50 grame de unt de cocos;
  • 100 grame orez brun;
  • 50 grame de masline;
  • 1 buc ghimbir;
  • 2 linguri patrunjel uscat;
  • piper dupa gust.

Mod de preparare:

Ciupercile se spala sau se curata si se taie felii. Maslinele se toaca marunt. Ghimbirul se curata si se da pe razatoare. Untul de cocos se pune la topit, iar peste el se adauga ciupercile, maslinele si ghimbirul. Se amesteca continuu aproximativ 2 minute.

Se adauga sosul de soia, orezul si o cana de apa.  Cand orezul incepe sa se umfle, se adauga patrunjelul si piper dupa gust.  Se acopera tigaia cu un capac, se stinge focul si se mai lasa aproximativ 15 minute tigaia acoperita.

Daca ati remarcat, acest preparat, pentru ca deja contine sos de soia, nu mai are nevoie de sare.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

gdpr-image
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult