Sofran – Aurul Gastronomiei

Menta – Condimentul fresh din bucatarie cu efecte terapeutice
17 februarie 2021
Bicarbonatul de sodiu, ingredientul minune din casa!
1 martie 2021
Arata tot

Preparatele culinare traditionale indiene, marocane, iraniene, din Tarile Arabe, dar si celebrele preparate ale Spaniei, Italiei,  Frantei, impreuna cu anumite specialitati ale gastronomiei de lux, au in comun cel mai scump condiment din lume, si anume sofranul. 

Sofranul este un condiment complex cu o aroma deosebita, dar care este greu de descris in cuvinte. Specialistii spun ca are un gust floral si dulce imbinat de o tenta blanda si amaruie, in timp ce altii il aseamana cu turmericul, insa cu toate acestea, un lucru este sigur – nimic nu se aseamana cu sofranul. Pe cat este de mic si firav pe atat de intensa este aroma sa.

Sofranul – Istorie si Mituri

Sofranul a fost intotdeauna cel mai scump condiment din lume si cel mai ravnit totodata. Studiile istorice ne indeamna sa credem ca este originar din Orientul Mijlociu, insa nu este un lucru cert. A fost introdus in Europa de catre mauri prin Spania, unde acum face parte din cele mai renumite retete traditionale, iar apoi s-a extins si in celelalte tari europene precum Grecia, Franta, Italia si Anglia, undea a inceput sa fie cultivat. In prezent cel mai mare producator este Iranul si Spania.

  • In Iran exista lucrari rupestre de peste 50.000 de ani, facute cu pigmenti pe baza de sofran.
  • In mitologia Greaca exista o legenda care spune ca atunci cand Zeus si Hera faceau dragoste in ceruri, pe pamant inflorea sofranul.
  • Datorita culorii sale intense si a aromei puternice, sofranul era considerata mai mult decat o planta , era darul zeilor pentru oameni.
  • Un alt mit ne spune ca Alexandru cel Mare facea baie in apa calda cu sofran pentru a-si vindeca ranile de razboi.
  • In 1374 acest condiment a declansat chiar un “Razboi al Sofranului” care a durat 14 saptamani din cauza deturnarii unei incarcaturi de 360 de kg, transportate pe apa.  
  • Exista documente vechi care dateaza din vremea lui Hipocrate si ne arata ca acum 4000 de ani sofranul nu era folosit doar in gastronomie, ci si in tratarea a peste 90 de afectiuni.
  • In timpul Mortii Negre cererea de sofran a cunoscut o crestere vertiginoasa. Condimentul era folosit pentru tuse, raceli, dureri de stomac, sangerari ale uterului, scarlatina, afectiuni cardiace si flatulenta.

Proprietati si Beneficii

Stiinta moderna confirma anumite mituri despre sofran si anume ca este un leac bun pentru multe afectiuni.

Principalul beneficiu al sofranului se refera la nivelul ridicat de antioxidanti specifici: crocin, pirocrocin, crocetina. Acestia lupta impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi din organism. Deoarece stresul oxidativ si radicalii liberi joaca un rol in dezvoltarea multor afectiuni de sanatate, inclusiv cancerul si bolile de inima, acesti antioxidanti pot ajuta la protejarea sanatatii unei persoane.

Este bun in tratarea durerilor de cap, convulsii, insomnie, astm, raceli, inflamatii. Sofranul produce serotonina – hormonul bucuriei- si din acest motiv este recomandat pentru cei care sufera de melancolie si stari depresive, deoarece imbunatateste starea de spirit.

De asemenea ajuta la curatarea ficatului si a rinichilor, imbunatateste digestia, creste libidoul,imbunatateste vederea, reduce senzatia de foame si ajuta la scaderea in greutate, intinereste tenul, ajutand la netezirea pielii.

sofran-05

De ce este atat de scump?

sofran-03

Cu totii ne-am intrebat care este motivul pentru care sofranul este cu mult mai scump decat celelalte condimente.
Ei bine, Sofranul este mai valoros decat aurul, deoarece este unic intre condimente, datorita gustului intens, aromei sale deosebite dar si a culorii ce o confera mancarurilor, atat dulci cat si sarate.
Acest condiment special este obtinut din stigmele rosii ale unei flori delicate numite sofran sau crocus, iar procedeul este unul minutios si dificil, fiecare pistil fiind adunat cu mana, cu cea mai mare grija si delicatete posibila.
Totodata trebuie sa stim faptul ca fiecare floare produce doar cate trei fire, iar pentru un gram de sofran este necesar 150 de flori, iar acestea infloresc doar o singura data pe an. Chiar si procedeul de uscare a acestora este dificil deoarece fiind foarte delicate firele de sofran, se foloseste un proces diferit fata de cum se procedeaza pentru alte condimente.
Acesta este motivul pentru care sofranul este cel mai scump condiment din lume si este denumit si “aurul rosu” al gastronomiei. De cele mai multe ori il gasim ambalat in cantitati extrem de mici, dar avantajul este ca datorita aromei sale extrem de puternice se foloseste foarte putin, spre exemplu pentru o mancare preparata pentru 3-4 persoane este suficient de 3-4 firicele de sofran pentru o aroma deosebita.

Cum folosim corect sofranul in preparate

Aroma sofranului este eliberata la temperaturi crescute, tocmai de aceea firisoarele rosiatice trebuiesc inmuiate in lichid cald inainte de a fi adaugate in mancaruri. Se poate folosi apa calduta, lapte supa sau orice lichid este necesar preparatului,unde se va inmuia pentru 10-15 minute sofranul iar apoi lichidul rezultat se va adauga in mancare. Astfel ne putem bucura de o aroma puternica, intensa si de o culoare superba, uniforma galben-portocalie.

Atentie insa, nu este indicat sa adaugati sofranul in ulei incins deoarece nu isi va elibera aroma si poate deveni amar.

Sofranul merge foarte bine cu o gama variata de ierburi si condimente si este foarte des folosit in bucataria mediteraneana, spaniola, turceasca, indiana sau asiatica. In Spania este ingredient esential in paella careia ii da o culoare specifica usor rosiatica, in Italia il intalnim  cel mai des in risotto si este nelipsit din bouillabaisse-ul francez. Acesta merge foarte bine in aluaturi, prajituri, carne, peste si fructe de mare, insa cel mai bun prieten este cu orezul. Sofranul este folosit in gastronomia de lux in diferite combinatii excentrice cat si in deserturi atent alese precum sorbetul de sofran cu caise si migdale, ori diferite prajituri.

In India cel mai des este folosit in retetele cu orez, in deserturi si chiar in aluatul de paine, iar in Orientul Mijlociu este folosit alaturi de cardamon in cafea.

sofran-09
sofran-08
sofran-06

Indiferent in ce preparat il adaugi, este important sa il folosesti cu masura pentru a profita pe deplin de aroma si culoarea sa unica. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *