
Saptamana Indiana vine si ea cu surprize inedite la Orient Bazar!
13 martie 2025
Totul despre Harissa!
27 martie 2025Pentru ca suntem romani si pentru ca iubim preparatele cu specific care ne sunt atat de familiare deoarece am crescut cu ele si pentru ca sunt delicioase.
Stiti deja ca la Orient Bazar, in ultima perioada am avut preturi promotionale cu ocazia Saptamanii Indiene, Turcesti, Exotice si Orientale si va multumim si pe aceasta cale ca ati ales sa va bucurati la maximum de ele. Dar speram, in acelasi timp, ca nu ati uitat de preparatele noastre traditionale. De fapt, suntem siguri ca nu ati uitat pentru ca nu ati avea cum – este imposibil acest lucru odata ce traim in aceasta tara si suntem atat de obisnuiti cu bucataria traditional romaneasca.
Este adevarat ca anumite preparate se gatesc doar la evenimente si sarbatori mai importante, dar poate ar fi mai bine sa le gatim de cate ori avem pofta si ne e dor de aromele lor. Si bineinteles ca pe aceasta lista sunt sarmalele, ciorba de burta, cozonacul, prajiturile sau deserturile mai complexe si cu multa crema (preferatele mele), salata de boeuf sau orice alt preparat special pe care il gatiti mai rar, dar care va place extrem de mult.
Ar fi minunat, nu-i asa? Sa ne bucuram de savoarea lor mult mai des – pentru ca, in fond, mancarea aleasa este unul dintre motivele noastre de fericire care este cel mai usor accesibil.
Despre bucataria romaneasca
La fel ca celelalte bucatarii ale lumii, si cea romaneasca are o istorie bogata si diverse influente ale altor culturi. Popoarele cu care am intrat in contact au contribuit la imbogatirea bucatariei romanesti. Mancarurile cu legume si borsurile sunt inspirate de vecinii de la sud la est. Ciulamaua, pilafurile, musacaua, zacusca, ghiveciul, ardeii umpluti etc. sunt influentele civilizatiilor grecesti, turce sau bulgare. Zonele Banatului, Ardealului si o anumita parte din Bucovina, au fost influentate de gastronomia imperiului austro-ungar.
Gustul romanesc este apreciat de majoritatea persoanelor, inclusiv de catre specialistii in gastronomie. Am adoptat si retete internationale care ne plac, precum pizza, paste, lasagna, sushi etc., lucru ce nu este deloc rau.
Din punctul nostru de vedere, faptul ca bucataria romaneasca isi redescopera traditiile, dar in acelasi timp, se lasa influentata si de exterior, racordandu-se la trendurile bucatariei, in general, este un real castig. Astfel, nu pierdem din vedere traditiile, dar luam in calcul si inovatiile.
Condimentele in bucataria romaneasca
Condimentele, dupa cum stiti, sunt esentiale in gustul final al preparatelor, asa ca nu ezitati sa le folositi cat mai intens (dar nu abuziv) si cat mai corect (nu in orice combinatie) – astfel veti obtine preparate delicioase.
Leusteanul, mararul, patrunjelul sunt cel mai des folosite ierburi aromatice. Printre condimentele preferate ale romanilor, amintim si: anasonul, maghiranul, cimbrul, busuiocul, tarhonul, usturoiul, piperul, boiaua dulce si iute.
In decursul timpului, dupa cum spuneam, au fost adoptate atat retete internationale si, automat, ingredientele necesare prepararii acestora, printre care cele mai importante sunt condimentele.
Va asteptam la Orient Bazar sa descoperiti oferta diversificata de produse de calitate superioara. Nu veti regreta!