Sarea – mai mult decat un condiment

Venirea toamnei – pentru orice gospodina inseamna mai multa munca in bucatarie
15 septembrie 2024
Retete rapide – care va salveaza de cate ori aveti timp limitat!
30 septembrie 2024
Venirea toamnei – pentru orice gospodina inseamna mai multa munca in bucatarie
15 septembrie 2024
Retete rapide – care va salveaza de cate ori aveti timp limitat!
30 septembrie 2024

Compusul principal al sarii, clorura de sodiu (NaCl), este un mineral necesar ce se pentru organism. Sarea are o istorie bogata, utilizari vaste si un impact benefic asupra sanatatii daca se consuma cu moderatie, conform recomandarilor de specialitate.

Sarea are o istorie bogata..

Sarea in antichitate era foarte importanta pentru toate popoarele (greci, evrei, romani, chinezi etc.), avand diferite utilizari si contribuind la dezvoltarea civilizatiei. De exemplu, pentru extragerea sarii si pentru un drum mai scurt la Roma, au fost construite drumuri, iar salariile soldatilor romani erau platite cu sare, cuvantul „salariu” datand din acele vremuri. In concluzie, orase intregi au fost construite in jurul productiei si comertului cu sare, iar civilizatiile au prosperat prin controlul rutelor comerciale cu sare. 

In zilele noastre, comertul cu sare are acelasi rol extraordinar avand in vedere ca nu se concepe existenta fara aceasta, iar importanta sarii nu poate fi exagerata in niciun fel.

Cate tipuri de sare exista?

Avand in vedere ca sarea provine din 2 surse principale: din apa de mare si din minele de pe uscat, aceasta este de diferite tipuri, iar proprietatile variaza si ele.

  • Sare de mare: se obtine prin evaporarea apei de mare, astfel retinandu-se mineralele
  • Sare de masa – este varianta cea mai comuna, cu cele mai multe impuritati si minerale, indepartate
  • Sare roz de Himalaya – extrasa din zona Muntilor Himalaya, cel mai des din Pakistan. Culoarea roz se datoreaza mineralelor continute (potasiu, magneziu, calciu)
  • Sarea neagra (culoare gri-roz) – provine din India si are origine vulcanica. Bogata in compusi sulfurosi. si clorura de potasiu si fier
  • Sarea Kosher – este un tip de sare cu o granulatie mare, numele sau provenind din bucataria evreiasca

Beneficiile sarii

Sarea are un rol important in a mentine echilibrul fluidelor, a functiei musculare si a transmisiei nervoase. Intotdeauna, ca si orice alt aliment, trebuie consumata cu moderatie, in cantitatile recomandate pentru a nu aparea consecinte negative asupra organismului.

Asadar, sarea mentine:

  • Echilibrul fluidelor – datorita sodiului care contribuie la reglarea cantitatii de apă din organism, previne deshidratarea prin menținerea in miscare a fluidelor, intre celule si fluxul sanguin.
  • Functia nervoasa, optima – tot datorita sodiului care asigura o buna functionare a organelor si muschilor, transmitand corect impulsurile nervoase, in intregul corp
  • Functia musculara (contractia inimii), optima – datorita sodiului, dar si potasiului 

In bucatarie, ca si condiment, sarea este esentiala si nelipsita, utilizandu-se pentru aromatizarea preparatelor, dar si pentru rolul sau de conservant.

Pe langa utilizarea zilnica in bucatarie, sarea se regaseste si in diverse procese industriale (industria chimica pentru productia de soda caustica sau clor) sau in activitati diverse aparent banale ca spre exemplu, dezghetarea drumurilor iarna.

Putem spune, asadar, despre sare ca este mai mult decat un condiment. Este, mai degraba, un mineral vital ce are aplicatii / functii diverse si se „mandreste” cu o istorie bogata.

De la Orient Bazar, puteti comanda mai multe sortimente de sare, online pe www.orientbazar.ro sau in locatiile noastre din Bucuresti: Piata Obor si Piata Crangasi. Va asteptam cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PĂRERILE CELOR CE NE-AU ALES