Sare iodata sau neiodata? Care este cea mai buna optiune pentru sanatate?

De ce sa gatesti in stil asiatic?
27 aprilie 2022
Garam Masala – gust exotic inedit si beneficii pentru sanatate!
12 mai 2022
Arata tot

Sare iodata sau neiodata? Care este cea mai buna optiune pentru sanatate?

Sarea iodata, dupa cum se poate intelege, este sarea careia i s-a adaugat iod, un mineral ce nu este produs de organism. In alimente il regasim in unele fructe, legume, lactate, fructe de mare, oua.

Asadar, el se adauga in sarea de masa cu scopul de a asigura consumatorilor, o doza concentrata de iod, astfel incat sa se evite anumite probleme de sanatate, precum gusa.

Iodul stimuleaza activitatea glandei tiroide de a produce hormoni care contribuie la reglarea metabolismului, repararea tesuturilor, procesul de crestere si dezvoltare.

Sarea neiodata nu are nici un alt adaos, aceasta provenind direct din depozitele de sare subterane sau marine. Unii producatori o proceseaza pentru a obtine o textura mai fina sau o amesteca cu diverse ierburi aromatice / condimente.

Sarea iodata si cea neiodata au acelasi gust, aceeasi textura si acelasi aspect, diferenta constand, dupa cum am mentionat, in adaugarea de iod, dar si a unor agenti antiaglomeranti, plus dextroza – care sunt necesari pentru a impiedica evaporarea iodurii de potasiu sau aglomerarea.

Sarea iodata / neiodata – beneficii pentru organism?

Unul din principalele beneficii ale acestui tip de sare, este faptul ca asigura cantitatea de iod necesara organismului, insa este important sa nu se faca excese.

De asemenea, iodul previne si alte probleme, cum ar fi cele ce tin de tiroida, chisturi mamare, tulburari de dezvoltare, privire incrucisata, surditate, pierderi in greutate, stari de ameteala, caderea parului, dezechilibre hormonale etc.

Indiferent de tip, sare iodata sau neiodata, nu se recomanda consumul excesiv, cantitatea maxima recomandata fiind de 5 grame pe zi. Consumul mare de sodiu poate duce la aparitia unor probleme de sanatate: accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala sau alte probleme de inima.

Sarea sau clorura de sodiu, este un mineral esential pentru sanatate, ajutand la mentinerea echilibrului fluidelor corpului, fiind esentiala pentru functia muschilor si a nervilor, dar in limitele recomandate.

 

Sarea neiodata este ideala, in principal, pentru persoanele in varsta, cele care au afectiuni cardiace, hipertensiune, afectiuni tiroidiene.

Cu toate ca sarea trebuie consumata in cantitati extrem de mici, cei mai multi ajungem sa facem exces deoarece sodiul se regaseste in mod natural, in multe dintre alimente.

Ce alegem? Sare iodata sau neiodata?

Iodul este un nutrient de care are nevoie majoritatea oamenilor, de aceea este usor de presupus ca sarea iodata este mai sanatoasa. Adevarul este, insa, ca aportul de iod provenit din alimente este suficient pentru organism.

In cazul in care consumati rar, alimente lipsite de iod sau daca aveti o nevoie crescuta de acest nutrient, este indicat sa optati pentru sare iodata.

Un aspect interesant este legat de valabilitatea sarii. Cea neiodata nu expira niciodata, in timp ce sarea iodata are un termen de valabilitate de 5 ani.

Indiferent de ce tip de sare obisnuiti sa consumati, este important si recomandat sa optati pentru sare ce provine din surse de incredere astfel incat sa aveti certitudinea ca este conforma cu normele de consum alimentar.

 

Va asteptam cu interes comenzile, in magazinul online orientbazar.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

gdpr-image
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult