Rahatul- O delicatesa usor de preparat

Condimente iuti: Pul Biber & Boia
20 septembrie 2021
Tahini
4 octombrie 2021

Este dulce, aromat si considerat delicatesa dar in acelasi timp si un ingredient pentru prajituri, rahatul turcesc este alimentul cel mai dulce inca de pe vremea Seherezadei.   Rahatul este un desert preparat in Bulgaria, Turcia, Cipru, Grecia, Serbia, Algeria, Maroc, Albania si Romania. Ingredient dulce pentru prajituri dar si pentru a indulci ziua, rahatul are diverse denumiri in functie de ingredientele sale si de tara unde este produs. In Bulgaria, rahatul este denumit lokum si este facut cu sirop de trandafiri. Grecii il numesc loukoumi si il fabrica in Patras, un oras de pe insula Syros dar mai este fabricat si in Salonoic, Serres si Komotini. Rahatul grecesc sau loukoumi se serveste la cafea, in loc de biscuiti si este  facut cu apa de trandafiri, aroma de mastic sau bergamota.

In preparatele dulci din Romania se foloseste rahatul turcesc sau rahatul fabricat aici. Cornuletele, salamul de biscuiti, cozonacul, prajitura cu rahat nu ar avea gust fara acest minunat ingredient dulce. Important de stiut este ca rahatul datorita componentelor sale este un produs de post.

Cum se prepara rahatul?

 Rahatul este un preparat facut din zahar, amidon, acid citric, aroma alimentara si potentiator de culoare. Zaharul se fierbe in apa pana cand este dizolvat complet. Se adauga acidul citric si amidonul in cupe separate si se dizolva. Se amesteca pe urma acidul citric , amindonul si zaharul. Se pune la fiert un timp iar cand amestecul incepe sa aiba o consitenta lipicioase se pastreaza in cupe aproape 24 de ore. Ulterior este modelat si taiat.

In comert se gaseste rahat turcesc de diverse arome precum:

  • rahat cu fistic;
  • rahat cu nuci;
  • rahat cu cocos;
  • mini rahat cu fructe;
  • rahat cu rodie si fistic;
  • rahat cu petale de trandafir, rodii si fistic;
  • rahat cu ciocolata;
  • rahat cu lamaie;
  • rahat cu menta.
rahat turcesc-04

Ca orice preparat, rahatul are benefiicile lui pentru organism. Astfel consumul de rahat este o sursa de energie datorita continutului de zahar si amidon. Fiind un carbohidrat bun, rahatul este metabolizat de organism imediat dupa consumare. Desi are un aport caloric mare, rahatul este o sursa buna de glucoza. Efectele glucozei ajuta la cresterea productiei de endorfine, hormonii care au rolul de a ne creste starea de spirit si nivelul de performanta. Rahatul nu ajuta doar la cresterea starii de bine si nu ne da doar energie ci ajuta si la cresterea imunitatii. 

Consumul de rahat se transforma in glucoza iar impreuna cu amidonul formeaza o componenta care ajuta organismul sa lupte cu virusii, racelile si bacteriile. Inca din Roma Antica, rahatul a fost folosit ca si medicament pentru a trata bolile de gat precum amigdalita. 

Rahatul turcesc ne indulceste dar ne si ajuta organismul sa aiba energie si sa lupte cu virusii. Consumat in diverse preparate da savoare si indulceste preparatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rahatul- O delicatesa usor de preparat
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult