
Meniu traditional de Paste sau unul aparte?
3 aprilie 2025
Va propunem o reteta de drob interesanta!
17 aprilie 2025Una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, este Pastele, iar preparatele cu traditie au un rol important in atmosfera festiva. Pasca are o simbolistica profunda si radacini ancorate adanc in traditia romaneasca, ocupand un loc de cinste printre preparatele care se gatesc cu ocazia acestei sarbatori. Bineinteles, retetele adoptate si reinterpretate de-a lungul timpului sunt dintre cele mai diverse, in prezent pasca fiind preparata in moduri diferite, in functie de preferinte: cu aluat pufos sau fara aluat, cu diverse umpluturi sau glazuri, cu fructe deshidratate (stafide, merisoare etc.) sau fara. Cert este ca fiecare gospodina / familie prefera anumite retete de pasca, pe care de altfel, le si prepara conform dorintelor si ingredientelor de care dispune.
Indiferent, insa, de gusturi, pasca ramane un simbol al acestei sarbatori, aducand in casele romanilor, bucuria de a fi in sanul familiei si aroma autentica a copilariei.
Pasca, desert traditional romanesc pe masa de Paste
Pasca are o istorie bogata, la aparitia sa fiind gatita sub forma unei paini, cu aluat nedospit, si fiind cunoscuta sub denumirea de „mata” (lb ebraica), fiind consumata de evrei in perioada Pastelui, dar si dupa aceasta sarbatoare, fiind si denumita „painea saracilor”. In traditia ortodoxa romaneasca, pasca s-a preparat sub forma unui desert aromat si dulce, fiind un simbol al Invierii lui Hristos.
Voi ce reteta de Pasca, preferati?
Reteta de pasca, clasica, contine, de obicei, un aluat similar cu cel al cozonacului, dulce, si obligatoriu branza de vaci cremoasa si proaspata, dar, de asemenea, si fructe deshidratate (stafidele sunt cel mai des folosite) si arome ca vanilia sau coaja de lamaie. Asadar, in functie de regiune, retetele pot varia, insa forma rotunda ramane, la fel si umplutura de branza si crucea din aluat ce decoreaza pasca.
Un alt obicei, este cel al sfintirii, pasca fiind dusa la biserica in noaptea de Inviere si mai apoi consumata alaturi de celelalte preparate traditionale: oua rosii, friptura de miel, cozonac etc.
Pasca nu trebuie să dispara din meniul de Paste, dar nici din sufletul romanilor, din preocuparile gospodinelor si nici, din bisericile noastre. Este mai mult decât o traditie, este binecuvantata pentru că ne leaga de istoria poporului nostru si de Dumnezeu.
Ingrediente pentru o pasca delicioasa, de la Orient Bazar!
Va asteptam in magazinul nostru online sau in locatiile din Bucuresti, sa comandati ingredientele necesare pentru o pasca delicioasa, urmand reteta preferata.
Puteti sa va inspirati din reteta urmatoare pentru o pasca cu merisoare, stafide si glazura de ciocolata, si bineinteles, branza.
Pentru aluat aveti nevoie de:
- 450 g faina
- un praf de sare
- 1/2 lgt sare
- 100 g zahar
- 100 g unt
- 120 g lapte dulce
Iar pentru umplutura sunt necesare urmatoarele ingrediente:
- 1 kg branza cremoasa
- 200 g zahar
- esenta de vanilie
- 2 galbenusuri
- 1 lingura faina
- 3 linguri gris
- merisoare – 100 g
- stafide aurii – 50 g
- 2 linguri de gris
- coaja rasa de lamaie
Glazura poate fi preparata rapid cu 100 g ciocolata amaruie si 30 ml frisca lichida. Topiti la foc mic, si lasati la racorit.
Pasii pentru preparare sunt foarte simpli, astfel ca intreaga reteta este una foarte usor de facut.
Aluatul: Cerneti faina. Adaugati sarea, zaharul si untul la temperatura camerei. Amestecati cu mana si adaugati laptele dulce, putin cate putin. Pe masa de lucru, framantati bine pana la omogenizare. Acoperiti cu folie si introduceti-l in frigider pentru aprox. 30 minute.
Umplutura: Mixati impreuna, pana la omogenizare, branza, zaharul, vanilia si galbenusurile. Adaugati coaja rasa de lamaie, merisoarele si stafidele aurii. Amestecati si presarati grisul si faina. Amestecati din nou si lasati deoparte.
Scoateti aluatul de la rece si intindeti-l in forma rotunda, pe masa infainata. Trebuie sa aiba dimensiunea potrivita pentru a acoperi si peretii tavii. Intepati aluatul din loc in loc, cu o furculita. Presarati grisul si turnati compozitia de branza. Introduceti in cuptor pentru aproximativ o ora. Cu ajutorul unei scobitori, verificati daca este gatita.
Adaugati glazura care s-a racorit intre timp si dati din nou la rece.
Spor la pregatiri!