Negrilica sau semintele de chimen negru – beneficii si modalitati de consum
7 noiembrie 2023Traditii de sarbatori, in bucatarie!
22 noiembrie 2023Scurta istorie a painii
Painea exista inca din Neolitic, fiind preparata pentru prima data aproximativ in aceasta perioada.
Bineinteles, modul de preparare era diferit de cel din ziua de astazi, painea semanand mai mult cu niste turte (si acestea ne sunt cunoscute).
Egiptenii au descoperit atat procesul de dospire, imbunatatindu-si tehnicile de brutari si producand aproximativ 50 de tipuri de paine, cat si cuptorul (sunt inventatorii cuptorului). Aceasta perioada a adus painii o importanta din ce in ce mai mare, devenind in decursul timpului un aliment de baza.
Grecii au preluat reteta painii dospite si procesul de coacere (la cuptor), imbunatatindu-le si devenind renumiti pentru aceste produse. Romanii au fost cei care au preluat si continuat prepararea painii astfel ca secolul XIX a marcat inceputul fabricarii de paine pe scara larga.
In trecut, painea a fost si moneda de schimb. Un muncitor era platit cu o paine pentru ziua de lucru.
Avand in vedere toate acestea, putem spune ca painea a reprezentat unul dintre alimentele principale ale omului, de-a lungul istoriei.
Painea – semnificatie culturala
Pe langa rolul sau evident de aliment, painea reprezinta si un simbol al vietii si al spiritualitatii deoarece crestinii se roaga pentru “painea cea de toate zilele”.
In cultura romaneasca, painea este asociata cu belsugul si bucuria.
Painea – in lume
In lume exista sute de feluri de paine cu forme, texturi, marimi si compozitii diferite.
In Italia au fost preparate prima data Ciabatta si Foccacia, in Germania Pumpernickel era foarte apreciata, in Grecia: pita, iar in tarile arabe: khubz (adica lipia). Painea Americii Latine este tortillas, iar in India, Thailanda, Sri Lanka si Bangladesh: roti (paine nedospita).
In Cartea Recordurilor, se afla painea preparata in 2013, in Romania: coapta in stil traditional timp de aprox 6 ore, hranind peste 800 de persoane.
Curiozitati despre paine
- In Romania – consumul de paine / locuitor este de 8 kg / luna ceea ce este o cantitate destul de mare. Franzela alba este cea mai consumata.
- In trecut, painile erau adesea puse in morminte.
- In Evul Mediu, brutarii foloseau painea ca forma de imprumut bancar.
- Napoleon Bonaparte a pus numele sau unei paini “Pain pour Nicole” (“paine pentru Nicole” – calul sau).
- De Anul Nou, in Marea Britanie exista un obicei ce consta in asezarea unei paini in pragul casei (impreuna cu o moneda de argint si o bucata de carbune) – pentru a aduce caldura, belusug si bogatii, anul viitor.
- Traditia scandinava sustine ca, daca un baiat si o fata mananca din aceeasi paine, se vor indragosti unul de altul.
Tie ce fel de paine iti place cel mai mult? Daca painea preparata cu faina de migdale sau cu faina de naut, se afla printre preferatele tale, atunci comanda de la Orient Bazar, aceste ingrediente principale!
Este chiar recomandat sa inlocuiesti faina de grau cu aceste variante mult mai sanatoase, plus ca gustul este unul extrem de delicios.
Comanda acum si pregateste in propria bucatarie, paine sanatoasa si delicioasa!