Oregano este o planta din familia mentei denumita si Lamiaceae si isi are originile in climatul cald din sud-vestul Eurasiei, in regiunea mediteraneana.
Oregano a fost folosit pentru prima data de greci deoarece la ei a fost cultivat initial acest condiment. In mitologia greaca se spune ca Zeita Afrodita a fost cea care a creat aceasta planta ca simbol am bucuriei pe care l-a crescut in propria ei gradina. De altfel tradus din limba greaca, cuvantul oregano inseamna “bucurie a muntilor”.
In Evul Mediu acesta planta era folosita mai mult in scopuri medicinale decat culinare. Mestecatul frunzelor era leac pentru reumatism, indigestie, durere de dinti sau tuse.
Datorita comertului foarte dezvoltat in acea perioada, oregano a fost raspandit in toata Europa, Africa de Nord, Asia si foarte putin in America. In cel din urma s-a raspandit abia dupa al doilea razboi mondial.
De-a lungul anilor fiecare popor i-a descoperit si atribuit diferite intrebuintari de la cele medicinale, culinare, pana la cele mai putin ortodoxe. Chinezii l-au folosit ca si medicament pentru tratarea febrei si varsaturilor.
In Regatul Unit prin secolul XVI era folosit cu diverse scopuri precum vrajile pentru fericire, liniste, sanatate si noroc. Se punea sub perna pentru a putea influenta visele psihice.
Are o aroma indrazneata cu un echilibru fin intre dulce si picant cu o usoara tenta de amaraciune, iar toate astea se datoreaza varietatii bogate de uleiuri esentiale precum pinen, limonen, timol si carvacrol. In varianta uscata se confunda adesea cu busuiocul sau maghiranul.
Aroma oreganoului uscat si a oreganoului proaspat este foarte asemanatoare si asta datorita faptului ca aceasta planta face exceptie de la regula in care majoritatea condimentelor isi pierd din aroma atunci cand sunt uscate. Diferenta dintre cele doua este doar de aspect si de pret.
Oregano proaspat este folosit in general la sfarsitul gatitului pentru a-si pastra aspectul atragator al frunzelor verzi care adauga culoare si aroma, in timp ce
Oregano uscat este folosit in timpul gatitului doar pentru aromatizare. O alta diferenta este cea de pret, cel uscat fiind mult mai accesibil, avand un pret cu mult mai mic fata de cel proaspat si este disponibil in majoritatea pietelor si magazinelor.
Cei mai buni prieteni ai acestui condiment sunt cu desavarsire tomatele si uleiurile de masline iar acest lucru este dovedit de frecventa cu care este folosit oregano in retele bazate pe rosii, cum ar fi sosul de pizza sau de paste, sau feluri de mancare in care se foloseste uleiul de masline ca baza.
Desi acest condiment isi are originile in Grecia, datorita raspandirii sale masive de-a lungul anilor, acum il intalnim in gastronomia multor culturi culinare.
Astfel ca oregano este des combinat cu uleiul de masline si/sau alte ingrediente pentru aromatizarea si marinarea carnurilor. Cel mai bine se potriveste cu carne de miel, pui si vita. La mancarurile cu sos se foloseste in general oregano uscat pentru aromatizare.
Frunzele proaspete de oregano de regula sunt adaugate la sfarsitul gatitului in special pentru aromatizarea legumelor cat si pentru colorit.
Acest condiment este vestit nu doar pentru aroma sa culinara ci si pentru beneficiile sale asupra oragnismului, fiind bogat in vitaminele A, C si K, minerale precum fier, calciu si mangan cat si fibre dietetice. Aceasta planta contine si uleiuri esentiale precum carvacrol si timol care au puteri antibacteriene, antimicrobiene si antiinflamatorii care ajuta la combaterea radicalilor liberi daunatori si la prevenirea bolilor.
Alte beneficii pe care oregano le are pentru sanatate includ capacitatea de a proteja sistemul imunitar, de a preveni aparitia bolilor cronice, de a imbunatati digestia, de a detoxifica corpul, de a intari oasele, de a imbunatati sanatatea inimii, de a creste nivelul de energie si de a proteja corpul impotriva diabetului.
Hipocrate, unul dintre cei mai mari filosofi ai Greciei Antice a descoperit si a incurajat consumul de oregano ca antiseptic.
Uleiul de oregano este utilizat pentru a preveni infectiile, pentru sanatatea cailor respiratorii si pentru intarirea sistemului imunitar. O picatura de ulei de oregano pe periuta de dinti poate ajuta la ingrijirea bolilior gingivale si a cariilor dentare.