Mugurii de pin – versatili si cu multiple beneficii pentru organism

Retete rapide – care va salveaza de cate ori aveti timp limitat!
30 septembrie 2024
Supele creme – o alegere inedita, mai ales toamna!
16 octombrie 2024
Retete rapide – care va salveaza de cate ori aveti timp limitat!
30 septembrie 2024
Supele creme – o alegere inedita, mai ales toamna!
16 octombrie 2024
Arata tot

Mugurii de pin – versatili si cu multiple beneficii pentru organism

Mugurii de pin sunt semintele comestibile ale pinului, iar speciile care le produc sunt peste 20, ca si numar. Cele mai cunoscute specii sunt: pinul mexican, pinul de Colorado, pinul italian si pinul chinezesc.

Mugurii de pin trebuie culesi primavara, de indata ce conurile incep sa se deschida. Pentru facilitarea procesului de recoltare, conurile se depoziteaza in saci si se lasa la soare pentru a se usca, timp de aproximativ 20 de zile. Ulterior, conurile se zdrobesc si mugurii se culeg manual.

Mugurii de pin pot fi adaugati in diverse preparate avand efecte benefice multiple pentru organism, fiind bogati in rasini, taninuri, compusi antioxidanti, minerale, vitamine etc.

Din punct de vedere al gustului, mugurii de pin pot fi remarcati datorita aromei dulcege si fine, dar si datorita texturii cremoase, asemanatoare untului. Modul de consum poate fi atat in stare cruda, cat si prajita pentru un plus de aroma si o textura crocanta.

Dintre bucatariile internationale, in cea mediteraneana, mugurii de pin sunt foarte apreciati si condsiderati un ingredient esential pentru binecunoscutul sos pesto sau pentru utilizarea sa alaturi de hummus. De asemenea, in bucataria araba si cea turceasca, mugurii de pin se folosesc des in preparatele cu orez. Bineinteles, pot fi adaugati in salate, iaurt, tagliatelle / paste, in mancarurile de spanac, in compozitia painii etc.

Beneficiile consumului mugurilor de pin

Dupa cum spuneam mugurii de pin au diverse beneficii pentru sanatate, iar dintre acestea amintim:

  • Efectul energizant – datorita continutului de proteine care confera energie si combate starea de oboseala. De asemenea, fierul din compozitie ajuta celulele sa produca si sa stocheze energia necesara copului.
  • Imbunatatirea vederii – datorita luteinei care este un antioxidant ce contribuie la filtrarea razelor ultraviolete, la reducerea riscului de aparitie a cataractei si la prevenirea deteriorarii maculei.
  • Imbunatatirea sanatatii inimii – datorita antioxidantilor, continutului de fibre si minerale.
  • Prevenirea imbatranirii premature – datorita antioxidantilor si continutului de cupru ce previn efectele negative ale radicalilor liberi.
  • Cresterea senzatiei de satietate – datorita acidului linoleic ce contine la randul sau un hormon numit CCK ce stopeaza senzatia de foame. Astfel mugurii de pin, sunt utili si in curele de slabire.

O idee interesanta de desert, este aceasta prajitura cu muguri de pin pentru care gasiti reteta in randurile de mai jos:

Ingrediente necesare pentru aceasta sunt:

  • 4 oua
  • 1 cana de muguri de pin
  • 1 cana din fiecare: zahar, lapte, ulei
  • 2 pahare de gris
  • praf de copt
  • 2 linguri de faina
  • 25 g unt
  • Coaja rasa de la o lamaie

Modul de preparare este usor si rapid: intr-un vas, amestecati ouale cu zaharul si coaja de lamaie si mixati timp de cateva minute. Adaugati laptele si uleiul si mixati din nou. Adaugati praful de copt, grisul si faina si amestecati bine, apoi lasati compozitia timp de 10 minute, sa se odihneasca.

Ungeti o tava de copt si turnati compozitia astfel obtinuta. Asezati mugurii de pin si introduceti tava in cuptor pana se rumeneste frumos (aprox. 20 minute la 180 grade Celsius).

Va asteptam la Orient Bazar pentru a comanda cele mai bune ingrediente pentru preparatele voastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PĂRERILE CELOR CE NE-AU ALES