Merisoarele sunt fructele cu multe beneficii nutritionale asupra organismului. Merisorul sau afinul rosu asa cum mai este numit, originar din America de Sud, este un arbust care a inceput sa fie cultivat si in Europa si mai ales in Romania.
Cranberry asa cum se mai gaseste merisorul in comert , creste la altitudini mari iar in tara noastra se gaseste in Muntii Apuseni. Consumand merisor in mod constant, recomandat ar fi zilnic, organismul uman va fi mult mai sanatos.
Merisoarele, ca si afinele sunt fructe pline de antioxidanti si vitamine care au rolul de a ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi si virusii. Substantele nutritive din merisor sunt: vitaminele A, B1, B2, C, tanin, acizi citric, malic, bezoic, zaharuri dar si saruri minerale.
Fructele de merisor au in componenta lor proantocianidine, compusi care au rolul de a preveni si de a lupta cu infectiile tractului urinar deoarece actioneaza impotriva rezistentei bacteriilor de tip E.coli. Anumite medicamente din comert au in componenta lor merisor. Proprietatile antibacteriene au rolul si de a inhiba bacteriile asociate cu afectiunile gingivale si ulcerul gastric.
Cercetatorii au demonstrat ca aceste fructe sunt o sursa sanatoasa zilnica de antioxidanti, si antibacteriene.