Mararul – condiment inedit, cu proprietati benefice pentru organism!

Retete rapide si delicioase cu condimente de toamna!
16 octombrie 2023
Negrilica sau semintele de chimen negru – beneficii si modalitati de consum
7 noiembrie 2023
Retete rapide si delicioase cu condimente de toamna!
16 octombrie 2023
Negrilica sau semintele de chimen negru – beneficii si modalitati de consum
7 noiembrie 2023
Arata tot

Mararul – condiment inedit, cu proprietati benefice pentru organism!

Mararul este o planta aromatica ce se foloseste foarte des in bucatariile din toata lumea, datorita gustului inedit. Face parte din familia Apiaceae, ca si plantele medicinale precum: chimen, fenicul, telina, patrunjel.

In bucataria romaneasca, mararul este pe lista celor mai folosite si apreciate condimente, utilizandu-se in sosuri, salate, ciorbe, placinte etc., si fiind recunoscut pentru efectele sale terapeutice.
Poate fi folosit, de asemenea, si sub forma de tinctura, ceai, pulbere sau ulei esential. Planta se foloseste in intregime: frunze, tulpina si seminte.
Este bine de stiut ca acesta contine nutrienti cu o serie de beneficii pentru organism, avand un continut important de fibre alimentare, antioxidanti si vitamine ce ajuta la prevenirea bolilor.

Iata care sunt beneficiile mararului:

– amelioreaza tulburarile digestive
– ajuta in colicile bebelusilor
– amelioreaza halitoza (respiratia neplacuta)
– contribuie la sanatatea inimii datorita flavonoizilor 
– poate contribui la scaderea glicemiei
– protejeaza celulele impotriva efectului daunator al radicalilor liberi datorita continutului ridicat de antioxidanti. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamatiei cronice si la prevenirea bolilor cardiovasculare, bolii Alzheimer, artritei reumatoide si a unor tipuri de cancer.
– amelioreaza durerile menstruale
– sustine sanatatea oaselor deoarece contine minerale ca: magneziu, calciu, fosfor
– ajuta la calmarea hemoroizilor;
– faciliteaza digestia;
– protejeaza sanatatea oculara;
– reduce stresul.

Merita sa includeti mai des in alimentatie mararul proaspat, insa si cel uscat, sau sub forma de tinctura, ceai, pulbere, ulei esential, dupa cum mentionam si mai sus. 

De la Orient Bazar puteti sa achizitionati marar de calitate pe care sa il adaugati in diverse preparate culinare, beneficiind de proprietatile sale, excelente.

Proprietatile mararului

Fiind bogat in vitamina C, vitamina B si vitamina A, mararul este excelent pentru sistemul imunitar si buna functionare a metabolismului.

Contine fier, folati, mangan, calciu, zinc, cupru, magneziu, riboflavina etc., avand proprietati:

– antispastice;

– antiinflamatoare;

– antioxidante;

– antidiabetice;

– carminative;

– cardioprotectoare;

– stomahice;

– diuretice.

marar-29

Modalitati de consum

Pe langa adaugarea mararului proaspat sau uscat in preparatele culinare, pentru a maximiza beneficiile pe care le are pentru organism, puteti prepara:

Tinctura de marar – intr-un borcan se pun 5-7 lingurite de planta uscata, parti aeriene si seminte, peste care se aduga 100 ml alcool la 50 de grade. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 7 zile. Apoi, se filtreaza si se transfera in sticlute inchise la culoare.
Cand se consuma, se poate dilua cu apa.

Ceai de marar:

    • Cald – peste o lingurita de planta uscata, se adauga 250 ml apa fiarta si se lasa la infuzat, apoi se savureaza.
  • Macerat la rece – peste o lingurita cu marar uscat si seminte (optional) se toarna 250 ml apa si se lasa la temperatura camerei. Se consuma, dupa preferinta.

 

Voi cat de des folositi acest condiment special si care este reteta preferata in care adaugati marar din belsug?
Va invitam sa accesati pagina orientbazar.ro pentru a descoperi gama larga de condimente si sa achizitionati ce va place, inclusiv marar.

Sau, ne puteti vizita in cele doua locatii din Bucuresti: Piata Obor si Piata Crangasi.

Va asteptam cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mararul – condiment inedit, cu proprietati benefice pentru organism!
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult