Ulei de susan – intrebuintari culinare, dar si in ritualuri de infrumusetare!
25 iunie 2024Miez de caise – beneficii pentru organism
5 iulie 2024Hrisca face parte din categoria pseudocerealelor, putand fi consumata la fel ca si alte cereale (orez etc.), desi nu este o planta erbacee. Nu contine gluten (fiind ideala pentru persoanele ce sufera de boala celiaca) si se inrudeste cu graul, insa poate fi, cu usurinta, transformata in taitei si faina.
Ca si compozitie, hrisca este bogata in minerale benefice pentru organism, ca: magneziu, cupru, mangan, zinc, fier, fosfor etc. De asemenea, contine proteine, fibre, vitamine si alti compusi cu valoare nutritionala semnificativa.
Surprinzator, poate, hrisca are si proprietati terapeutice avand compusi bioactivi importanti, astfel incat nu se foloseste doar in alimentatie.
Beneficiile consumului de hrisca
Hrisca, dupa cum precizam, este un aliment delicios, cu o multime de proprietati si beneficii pentru organism, de aceea este bine sa o includeti in alimentatia voastra, cat mai des.
Un aliment versatil ce poate fi consumat in diverse feluri, asigurand un aport semnificativ de nutrienti esentiali si antioxidanti.
Dintre beneficiile consumului de hrisca, enumeram urmatoarele:
- Sustine sanatatea tractului gastrointestinal datorita fibrelor pe care le contine. Ajuta la combaterea constipatiei si a balonarii, cu efecte benefice si asupra microbiomului intestinal. Reduce si riscul de cancer colorectal.
- Contribuie la pierderea in greutate – este satioasa, foarte hranitoare si este mai slab calorica
- Poate ajuta la controlul glicemiei datorita carbohidratilor complecsi care se descompun mai lent decat cei simpli => astfel rezulta un raspuns glicemic mult mai redus
- Sustine sanatatea cardiovasculara – previne formarea cheagurilor de sange, reduce hipertensiunea arteriala si starile inflamatorii
- Contribuie la scaderea colesterolului LDL
- Sustine integritatea cerebrala si functia cognitiva
- Datorita antioxidantilor atenueaza efectele nocive ale radicalilor liberi care pot provoca diverse boli cronice
- Este hepatoprotectoare datorita continutului de flavonoide
Hrisca in alimentatie
In oferta Orient Bazar, hrisca se gaseste atat in stare coapta, cat si in stare cruda, astfel ca puteti alege sortimentul care este mai mult pe gustul vostru.
Ambele pot fi transformate in faina, prin macinare, care sa fie folosita pentru prepararea painii, produselor de patiserie si prajituri diverse.
Hidratarea peste noapte este necesara pentru prepararea semintelor de hrisca – astfel ele se pot consuma atat crude, cat si fierte. Se adauga in salate sau pot fi o garnitura perfecta pentru orice tip de carne sau legume.
Ca si idei de mese ce includ hrisca, enumeram: terci de hrisca, clatite, prajituri, briose, risotto, garnitura(pregatita ca si orezul, spre exemplu), adaugate in omlete sau salate etc.
Ca si concluzie, hrisca nu se incadreaza in categoria cerealelor clasice, insa modalitatile de utilizare sunt asemanatoare. Beneficiile pentru sanatate sunt determinate de continutul ridicat de fibre, minerale, antioxidanti, precum si lipsei glutenului.
Va invitam sa accesati pagina web a magazinului online www.orientbazar.ro pentru a comanda hrisca sau orice alte produse pe care le regasiti in oferta noastra: condimente, seminte, nuci, cereale etc., la un raport avantajos calitate-pret.
De asemenea, va asteptam in locatiile noastre din Bucuresti, daca va este mai la indemana aceasta varianta. Ne gasiti in Piata Obor si Piata Crangasi. Va asiguram ca nu veti regreta daca ne veti alege ca si partener!