Fructe deshidratate versus fructe confiate

Cate tipuri de orez exista, ce le diferentiaza si care sunt beneficiile acestei cereale?
30 mai 2022
Curiozitati despre fistic – “aurul verde” al planetei sau “nucile fericite”!
14 iunie 2022

Cele 2 tipuri de fructe (deshidratate, confiate), se intampla sa fie confundate destul de des, desi diferentele sunt evidente. Asadar, fructele deshidratate sunt fructe uscate in diverse moduri (la soare, in cuptor, cu ajutorul unui aparat special – deshidrator), ce isi pastreaza o mare parte din proprietati, in timp ce fructele confiate sunt conservate prin fierbere in sirop de zahar, iar ulterior, uscate.

 

Un produs alimentar poate fi descompus de catre bacteriile si enzimele naturale doar in prezenta apei, astfel ca deshidratarea reprezinta solutia perfecta pentru conservare.

 

Indiferent de tip, ambele variante raman alegeri sanatoase, daca nu se fac excese, bineinteles.

Avand in vedere, modul de conservare, fructele deshidratate ar trebui sa ramana prima optiune atunci cand se doreste o gustare sanatoasa, iar fructele confiate, sa fie utilizate mai degraba la decorarea prajiturilor sau includerea in anumite retete de deserturi; deci, se recomanda un consum mai rar sau ocazional.

Fructe deshidratate si beneficii specifice

Prunele uscate asigura organismului senzatia de satietate prin aportul semnificativ de fibre. Asemanator fructelor de culoare indigo-visiniu, prunele au si ele in compozitie resveratrol – cel mai puternic antioxidant cunoscut pana in prezent.

Un alt fapt constatat in urma studiilor de specialitate este ca in acele zone unde curmalele sunt aliment de baza, cancerul si tumorile sunt rare. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de magneziu ce are un rol important in: preventia bolilor canceroase, intarirea muschilor, intarzierea procesului de imbatranire, tratarea bolilor nervoase.

 

Afinele uscate contin de trei ori mai multe calorii comparativ cu cele proaspete, avand in vedere cantitatea de zahar adaugat. Afinele uscate in mod natural, fara a se adauga zahar, au un gust usor amar, in timp ce gustul afinelor proaspete este unul acrisor.

Stafidele sunt alte fructe deshidratate ce au o multime de beneficii pentru sanatate: combaterea oboselii, prevenirea si tratarea depresiei, tonic excelent si energizant puternic pentru organism.

Caisele uscate sunt si ele o sursa ideala de magneziu, betacaroten, potasiu, calciu, fier si vitamine A, C si B. Consumul caiselor deshidratate se recomanda mai ales in caz de infectie cu diverse virusuri si in anemie. Alte beneficii ale acestora, sunt: stimularea activitatii ficatului si a inimii, accelerarea vindecarii ranilor, sustinerea luptei impotriva cancerului, contribuie la o digestie usoara.

 

Fructele uscate / deshidratate si cele confiate sunt alimente sanatoase, bogate in elemente nutritive, cu un continut mai mare de glucide, ce-i drept, decat cele proaspete.

fructe deshidratate-15
fructe deshidratate-14

Fructe uscate sau fructe confiate?

Ambele tipuri de fructe pot fi consumate ca atare, sau incluse in diverse amestecuri cu cereale pentru micul dejun, in amestec cu alte fructe si nuci in salate, consumate cu lapte dulce sau iaurt, in checuri, dar si in diverse deserturi. Cand nu aveti la indemana varianta proaspata, fructele deshidratate si cele confiate raman o alegere inteligenta, cu conditia sa nu faceti abuz.

 

Este adevarat ca in timpul procesului de deshidratare, valoarea nutritiva a fructelor scade, insa isi pastreaza o mare parte din nutrienti, acestea fiind bogate in fibre si antioxidanti. 

Daca vreti sa alegeti sortimentele de fructe uscate / deshidratate sau fructe confiate, care sa fie pe placul vostru, va invitam sa accesati pagina magazinului online orientbazar.ro. Va punem la dispozitie o gama variata din aceste produse, la preturi mici, astfel ca veti gasi cu siguranta, ceea ce cautati.

Va asteptam cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fructe deshidratate versus fructe confiate
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult