Fisticul – O doza gustoasa de sanatate

Arome si Condimente
29 martie 2021
Anasonul – Un condiment delicios
6 aprilie 2021
Arata tot

Fisticul sau pistacia vera este nuca de marime redusa si verde. O nuca sanatoasa, care se desface usor si care are numeroase beneficii asupra organismului uman . Fisticul este un arbust cultivat  in Grecia, Siria, Turcia si provine din Orientul Mijlociu unde a fost intai cultivat in Persia.

Fisticul este alegerea sanatoasa cand vrei sa rontai ceva. O mana de fistic este gustarea sanatoasa usor de luat oriunde si oricand. La fel ca si celelalte nuci, fisticul are numeroase beneficii asupra organismului uman. Este recomandat sa consumi zilnic fistic, mai ales ca este un aliment care poate fi consumat sub diverse forme si este extrem de gustos.

Este o sursa foarte buna de grasimi sanatoase dar si antioxidanti. Seleniu, cupru, fitosteroli, vitamina E, luiteina, zeaxatina au rolul de a ajuta organismul sa se lupte cu radicalii liberi.  Fisticul asigura necesarul de magnezu, mangan, cupru, calciu, potasiu, L-arginina, de care organismul uman are nevoie.

fistic-09
Cum consumam fisticul?

Fisticul este extrem de gustos si se poate consuma atat crud cat si prajit si sarat, ambele reprezentand o gustoare sanatoasa, insa alegand varianta cruda ne putem bucura de toti nutrientii sai.

Fisticul il putem consuma in salate, feluri principale (este des folosit ca si crusta pentru diverse tipuri de carne, pregatita la cuptor, precum pui, porc, vita si chiar peste) si bineinteles in nelipsitul desert. Este vedeta cofetariei turcesti , fiind nelipsit in traditionalul rahat (turkish delight), baclava, inghetata si alte bunatati.

Daca vrei sa inlocuiesti Nutella cu ceva natural si bun poti alege crema de fistic. Aceasta poate fi consumata la prajituri, clatite sau pur si simplu pe paine cu unt sarat.

Beneficiile consumului de fistic
fistic-12

Datorita numeroaselor beneficii pe care fisticul le are asupra organismului uman, este recomandat ca acest aliment sa fie introdus in alimentatia zilnica.

  • Previne si ajuta in tratarea bolilor cardiovasculare.Bogat in antioxidanti si grasimi bune, fisticul impiedica blocarea arterelor cu grasime si ajuta organismul sa previna aparitia bolilor cardiovasculare.
  • Ajuta la mentinerea greutatii corporale. Mancand zilnic la gustare fistic vei simti starea de satietate mai mult timp, scade pofta de mancare si astfel riscul de obezitate scade si el.
  • Ajuta la regalarea glicemiei, fiind un aliat de nadejde persoanelor predispuse la diabet si ajuta in tratarea diabetului de tip II.
  • Fisticul contribuie la reducerea absorbtiei colesterolului si a grasimii, prevenind problemele cardiace. Potasiul din componenta sa regleaza tensiunea arteriala, un beneficiu important pentru inima.
  • Fisticul este foarte bogat in fibre si imbunatateste digestia, accelerand metabolismul. Asadar, consumul de fistic poate remedia constipatia si ajuta in preventia sindromului de colon iritabil.
  • Consumand fistic, iti vei mentine pielea sanatoasa. Vitamina E din componenta acestuia ofera protectie impotriva razelor UV si a procesului de imbatranire.

Cel mai bine este sa consumam alimente care sa ne ofere necesarul zilnic de nutrienti de care avem nevoie. Fiecare aliment pe care il consumam contribuie la sanatatea fizica dar si mentala a noastra.

Reteta cu fistic

Daca vrei ceva bun, dulce si sanatos alege prajitura cu ciocolata si fistic. Se prepara usor si este delicioasa.

Pentru prajitura cu ciocolata si fistic ai nevoie de:

  •  150 g ciocolata neagra ;
  • 100 g unt;
  •  100 g zahar pudra;
  •  80 g faina 20 g pasta de fistic;
  •  50 g fistic maruntit ;
  • 3 oua ;
  • 20 ml lichior ;
  • 20 g unt pentru tava .

Ciocolata o punem la topit la bain-marie si adaugam untul. Amestecam cu telul pana se topeste ciocolata.

Se separa oualele iar galbenusurile se adauga peste ciocolata. Se amesteca si adaugam zaharul, faina cernuta, lichiorul, pasta de fistic si fisticul maruntit.

Se amesteca bine iar cand  este bine omogenizata se adauga albusurile batute spuma. Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu faina . Se toarna aluatul si se baga la cuptor pentru 35 de minute.

Se scoate tava din cuptor dupa 35 de minute si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se presara fistic maruntit pe deasupra si se serveste.

fistic-10
fistic-11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *