De ce este important sa consumati cereale?
17 mai 2024Surprize culinare dulci de Ziua Copilului!
30 mai 2024Sumacul, daca nu ati auzit despre el pana acum, este un ingredient care nu lipseste din bucatariile arabe Grecia, Turcia, Liban), si care se regaseste adesea si in bucatariile specifice Italiei, Spaniei sau Indiei.
Ingredient sub forma de condiment, acesta se obtine din arborele cu acelasi nume, avand un gust acrisor, precum si multiple utilizari ca planta medicinala.
Fructele sumacului care sunt de culoare rosie se gasesc atat macinate, cat si ca atare, fiind uscate sau nu, in prealabil. Ca si “rude” ale sumacului, amintim mango si caju, existand bineinteles mai multe specii ale sumacului (peste 200), toate apartinand genului Rhus. Cel mai utilizat dintre soiuri, este sumacul sirian (Rhus coriaria), fiind cultivat pentru uz culinar, dar si pentru uz medical, naturist.
In ce preparate puteti adauga sumacul?
Sumacul se poate adauga intr-o varietate de preparate pentru un gust mai bogat si mai aromat, putand fi inclus chiar si in diverse mixuri de condimente. Poate aromatiza perfect orice tip de carne, insa se potriveste perfect cu puiul, pestele, mielul sau fructele de mare. Se poate adauga si in sosurile pentru marinate.
Tocanitele cu carne sau legume, dressing-urile pentru salate, supele, orezul, kebabul, hummusul – pot fi mai delicioase daca adaugati sumac in cantitatile potrivite.
Fructele proaspete de sumac se pot folosi pentru prepararea ceaiului, insa cea mai des intalnita forma a lor este cea uscata / pisata si folosita ca si condiment sau supliment / remediu natural, fiind bogate in antioxidanti si vitamina C.
Proprietatile si beneficiile sumacului
Aceasta planta desi putin cunoscuta, este atat de benefica pentru organism asa ca ar fi pacat sa nu o includeti in alimentatia voastra, daca nu ati facut-o pana acum.
Compusii antioxidanti si nutrientii din sumac (grasimi sanatoase – acid oleic si acid linoleic, fibre, vitamine esentiale – C, B6, B1, B2) ajuta la controlul glicemiei si ameliorarea durerilor musculare provocate de efort.
Acidul oleic, dupa cum bine stiti, este asociat cu sanatatea inimii, in timp ce acidul linoleic este asociat cu sanatatea pielii si a membranelor celulare. Pe de alta parte, fibrele continute mentin o sanatate digestiva, buna.
Potentialul terapeutic al sumacului se datoreaza, conform expertilor, compusilor antioxidanti pe care ii contine – flavonoide, antocianine, taninuri etc. Stresul oxidativ este redus, la fel si inflamatiile din organism, iar celulele sunt protejate de posibile daune produse de diversi factori externi. Antioxidantii au un rol important in prevenirea bolilor inflamatorii, cum ar fi cancerul sau bolile de inima.
Datorita vitaminei C, se poate folosi cu succes pentru tratarea gripelor, bronsitelor, racelilor etc.
Este un remediu natural si pentru bronsite, artrita, cataracta, Alzheimer, diabet, hiperglicemie si alteke.
De unde comandati sumac de calitate?
Va invitam sa accesati pagina web a magazinului online orientbazar.ro sau daca va este la indemana, va asteptam in locatiile noastre din Bucuresti: Piata Obor si Piata Crangasi.
Veti fi placut surprinsi atat de varietatea produselor pe care le punem la dispozitia voastra, precum si de calitatea superioara si preturile avantajoase pe care le practicam. Va asteptam cu drag si va asiguram ca nu veti regreta daca veti comanda produsele noastre.