
Include in alimentatie, orezul negru!
24 iulie 2023
Comanda condimentele perfecte pentru cartofi!
15 august 2023Soia este originara din Asia si face parte din specia leguminoaselor. Boabele se folosesc in alimentatie, in timp ce restul partilor plantei, se utilizeaza in medicina / industrie.
Planta creste pana la o inaltime medie, avand flori mici violet sau albe si frunze de un verde intens.
Cultivata la inceput in China de est, soia s-a raspandit rapid in toata lumea datorita faptului ca este o planta putin pretentioasa, dar si datorita valorii nutritionale a boabelor. De asemenea, culturile de soia sunt foarte rentabile si un predecesor excelent pentru alte culturi deoarece lasa solul, bogat in azot.
In Asia, soia este consumata de peste 4 milenii, zilnic, culturile extinzandu-se inclusiv in Romania. Soia se diferentiaza de fasole, mazare si linte, cu toate ca boabele cresc in pastai, avand un continut extrem de bogat in grasimi bune, proteine si lecitina ce sprijina memoria. Pe de alta parte, continutul de glucide este unul redus.
Tipuri de soia
Exista mai multe tipuri de soia, dintre care puteti alege in functie de preferinte:
– verde – se aseamana cu lintea si are un continut mai redus de proteine. Germenii de soia verde se adauga foarte des in salate de diferite tipuri;
– galbena – este cel mai raspandit sortiment de soia. Din ea se obtin: tofu, lapte de soia, dar si deserturi gustoase, cu un continut redus de calorii.
– rosie – se consuma sub forma germinata sau gatita.
Ce se obtine din soia
Soia este o leguminoasa extrem de versatila, ce se utilizeaza pentru productia a numeroase produse alimentare, ca: tofu, pateuri, alune din soia, branzeturi, lapte, miso – o pasta din soia, iaurt din soia, edamame – soia verde, sau tempeh – un soi de boabe de soia fermentate cu ajutorul mucegaiurilor.
In ceea ce priveste continutul boabelor de soia, acestea sunt bogate in: lipide, saruri minerale, glucide, enzime, protide, lecitine, vitamine (A, B1, B2, C, D si E).
Sub ce forme se gaseste soia?
Boabele de soia – sunt cele mai naturale avand in vedere ca acestea nu trec prin niciun mecanism de procesare si nu sunt modificate genetic.
Faina de soia – nu contine gluten; se obtine prin macinarea boabelor de soia; absoarbe mai multa apa decat faina obtinuta din cerealele clasice. Poate fi introdusa in retete de patiserie, paine etc., in combinatie cu faina de grau.
Tofu – branza vegetala, ce se obtine din laptele de soia;
Lapte si lapte praf – gustos si hranitor, dar nu contine la fel de mult calciu ca laptele de vaca, spre exemplu.
Astfel, copiilor in crestere le este recomandat sortimentul de lapte de soia imbogatit cu minerale.
Ulei de soia – bogat in acizi grasi, fara colesterol; se utilizeaza in alimentatie, industria cosmetica si farmaceutica.
Felii de soia – perfecte pentru prepararea snitelelor, dar nu numai.
Pastai de soia Edamame – sunt pastaile de soia verde, foarte populare in Asia. Timpul de gatire este de aprox 5 minute, deoarece isi pierd repede calitatile nutritive.


Beneficiile consumului de soia
Consumul de soia are numeroase beneficii pentru organism, precum:
– protejeaza sanatatea inimii
– amelioreaza simptomele menopauzei
– reduce riscul de aparitie a cancerului
– regleaza digestia
– imbunatateste circulatia sangelui
– previne aparitia diabetului
– remediaza tulburarile de somn
– intareste sistemul osos
– combate boala Parkinson
– imbunatateste sanatatea tiroidei
La Orient Bazar gasiti soia de calitate superioara, la preturi avantajoase.
Va asteptam cu drag in magazinul online sau in locatiile nostre din Bucuresti: Piata Obor si Piata Crangasi.