
Seminte de dovleac vs. Seminte de floarea soarelui
24 august 2023
Cafea turceasca cu traditie de sute de ani!
13 septembrie 2023Fructele oleaginoase fac parte din categoria superalimentelor datorita continutului ridicat de substante nutritive. Bineinteles, ca orice alt aliment, acestea trebuie consumate cu moderatie pentru beneficii maxime.
Care sunt aceste fructe oleaginoase?
Denumirea de “oleaginoase” provine, dupa cum anticipati, datorita faptului ca sunt bogate in ulei.
Din aceasta categorie, fac parte urmatoarele fructe:
- migdalele – bogate in fibre si calciu, cu efecte antioxidante puternice. Pot preveni constipatia, osteoporoza, fiind recomandate in sarcina, alaptare, dieta vegetariana, atletilor si persoanelor cu intoleranta la lactoza.
- nucile – sursa buna de grasimi benefice sistemului cardiac si sistemului nervos.
- alunele de padure – sursa buna de acid folic, acizi grasi esentiali, proteine si fibre, ce previn bolile cadiace si sindromul Parkinson.
- nucile caju – bogate in proteine si minerale (zinc, fier, magneziu etc).
- nucile braziliene – bogate in seleniu ce produce hormoni tiroidieni, contribuie la vindecarea rapida a ranilor si mentine randamentul sistemului imunitar.
- nucile pecan – bogate in acid oleic, fitosteroli (ce previn bolile cardiovasculare si reduc colesterolul) si antioxidanti (eficienti impotriva celulelor canceroase si in lupta procesului de imbatranire prematura).
- nucile de macadamia – sursa sigura de grasimi mononesaturate, ce ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Au un aport important de nutrienti cu fibre, magneziu, calciu si potasiu.
- fisticul – contine doze importante de vitamine, acid oleic, proteine, minerale si grasimi de buna calitate si este un energizant excelent. Previne si reduce intarirea arterelor, diminuand semnificativ riscul bolilor cardiovasculare.
- castanele – au mai mic continut de calorii si grasimi si aduc un aport generos de vitamina B6 si vitamina C.
- semintele de dovleac, floarea soarelui, in, susan etc.
Oleaginoasele reprezinta o sursa semnificativa de fibre, proteine, fitochimicale, vitamine si lipide, fiind sarace in grasimi saturate si fara colesterol.

Cum se consuma fructele oleaginoase?
De obicei, fructele oleaginoase sunt servite la prima masa din zi, insa se consuma, in mod frecvent, si ca gustare, oferind senzatie de satietate rapid si pe parcursul mai multor ore.
Bineinteles, pot fi incluse si in diverse deserturi si mancaruri sarate, avand numeroase beneficii pentru sanatate.
Specialistii in nutritie chiar recomanda consumul zilnic de fructe oleaginoase, cu moderatie, insa, portia zilnica recomandata fiind de 25-30 grame.
Cele mai potrivite sunt fructele oleaginoase crude, fara sare sau alte condimente pentru a profita de toti nutrientii. Si nu uita sa variezi tipul de fructe, sa nu mananci numai un anumit sortiment!
Beneficiile fructelor oleaginoase
Beneficiile consumului de fructe oleaginoase, sunt multiple, iar dintre acestea amintim:
– imbunatatesc sistemul imunitar
– confera senzatia de satietate datorita fibrelor
– ajuta in procesul de slabit
– mentin sanatatea sistemului digestiv si combat constipatia
– mentin sanatatea inimii
– controleaza nivelul de zahar din sange (implicit diabetul)
– ajuta la performanta sportiva
– protejeaza impotriva celulelor canceroase datorita antioxidantilor
– contribuie la sanatatea sistemului nervos
Consuma fructe oleaginoase, cat mai variate, in stare cat mai naturala pentru a te bucura din plin de beneficiile lor!
La Orient Bazar, gasesti o gama extrem de variate de fructe oleaginoase pe care te invitam sa o incerci. Te vei bucura de calitate superioara a produselor, de preturi avantajoase, livrare rapida si o colaborare eficienta.
Te asteptam cu drag!