Untul Ghee este unt clarificat, obtinut din untul clasic, din lapte de vaca, reteta sa provenind din India antica, in urma cu mai bine de 5000 ani.
Beneficiile pentru organism, daca este consumat regulat si moderat, sunt extraordinare, fiind un substitut ideal al uleiurile vegetale. De asemenea, el se foloseste si in tratamente ayurvedice: bai pentru ochi, masaje, curatarea sinusurilor, dizolvarea toxinelor din organism, precum si in rituri vedice, imbunatatind cele 3 aspecte ale functionarii mentale: invatare, amintire si reamintire.
In bucatarie, se poate folosi cu incredere si in procesul de prajire intrucat nu elibereaza substante nocive in timpul prepararii, avand un punct inalt de ardere (250 de grade), iar tratamentul termic nu modifica gustul produselor alimentare, din contra il imbunatateste si le confera acestora o valoare nutritiva semnificativa.
Untul Ghee este numai grasime pura, bogata in antioxidanti, acizi grasi si vitamine.
Depozitarea optima se face la temperatura camerei, nu in frigider.
In India, se prepara in fiecare casa, utilizandu-se atat pe cale interna, cat si pe cale externa. Pentru ca apa este eliminata complet din untul Ghee, cand este preparat, germenii microbieni sau fungici nu se pot dezvolta in acesta. De asemenea, se poate depozita timp indelungat pentru ca nu rancezeste, devenind chiar mai bun in timp. Grasimea din acest unt, se absoarbe in proportie de 95%, atingand cel mai ridicat procent de digerare dintre toate grasimile.