Cum folosim fiecare tip de piper

Scortisoara – Condimentul vedeta al sezonului rece
decembrie 4, 2020
Cum alegem condimentele pentru cea mai gustoasa masa de Craciun!
decembrie 10, 2020
Arata tot

Daca ar fi sa asezam toate condimentele pe o tabla de sah, cu siguranta regele ar fi reprezentat de piper.

Este cel mai vechi si mai cunoscut condiment din toate timpurile si din toate locurile. Am putea povesti despre acesta, randuri intregi despre cum era folosit inca din antichitati si pana la cel mai modern preparat pe care il innobileaza.

Piperul este condimentul care se aseaza cu usurinta pe orice preparat, in variate combinatii din legume, carnuri, branzeturi, chiar si dulciuri.

Inca din vremuri de mult apuse, piperul si-a demonstrat versatilitatea, dovedindu-si cu incapatanare calitatile, astfel ca in antichitate era adus in dar zeilor, a fost folosit ca moneda de schimb, considerat comoara, moneda in care se plateau taxe si chirii, consumat ca si medicament, a fost si este cel mai comercializat condiment din lume, iar in prezent se bucura de titlul de Rege al condimentelor.

Desi ca origine a plecat din  India, acesta se regaseste in orice cultura culinara din lume, a fost si este cel mai bun condiment caruia, de-a lungul anilor, i s-au descoperit beneficiile pe care le are asupra organismului si nu sunt deloc putine si se pare ca acesta continua sa ne surprinda cu versatilitatea sa.

Cele mai cunoscute beneficii ale piperului: ajuta digestia si previne formarea gazelor intestinale, are efecte antioxidante, antibacteriene si antiinflamatorii, ajuta la mentinerea siluetei, ofera un surplus de energie.

Cum folosim corect fiecare soi de piper?

Am amintit mai sus ca provine din India si ca este cel mai folosit condiment, insa nu am spus nimic de faptul ca in prezent il gasim in 5 variante de culori si arome.

Piperul Negru

Este cel mai cunoscut si folosit soi de piper, si cu siguranta il gasim in bucataria oricarui restaurant sau oricarei case.

Mai putin cunoscut este faptul ca acesta se foloseste  in compozitia medicamentelor, a produselor cosmetice, a parfumurilor, ba chiar se face si ulei din boabe de piper, folosit la masaj.

Acesta se poate folosi la orice tip de preparat avand o aroma puternica, poate fi folosit atat in timpul gatirii cat si la asezonare de final, pe ingrediente in stare cruda sau gatita sub forma de boabe sau macinat. Este folosit in toate culturile gastronomice si are bineinteles un rol foarte important in mancarurile traditionale romanesti.

Piperul Alb

Nu se diferentiaza cu mult de cel negru, deoarece este acelasi fruct, cules la o alta maturitate si caruia i se indeparteaza coaja, de aici si culoarea alba. Piperul alb are o aroma mai delicata si mai putin intensa decat a piperului negru, iar datorita culorii sale este folosit cel mai des in sosurile albe, deoarece nu influenteaza cromatica preparatului.

Acest soi de piper isi gaseste locul frecvent in bucataria franceza si este folosit pentru a condimenta pestele, supe, sosuri si dresinguri pentru salate.

Piperul Verde 

Secretul acestui soi este de fapt culegerea boabelor de piper necoapte cand inca au culoarea verde.

Piperul verde este renumit pentru aroma sa deosebit de proaspata si usor fructata, insa mai putin intensta decat a celorlalte. Acest lucru il face ideal de folosit in asezonarea sosurilor si marinatelor dar si a deserturilor. Am vorbit serios cand am spus ca este un prieten al deserturilor in special al celor pe baza de fructe, deoarece completeaza aroma mierii. Cel mai des intalnit este in bucataria asiatica si thailandeza.

Piperul Rosu

Piperul rosu este de fapt piperul ajuns la maturitate, care ne incanta nu doar cu o culoare intensa ci si cu o aroma puternica, fiind considerabil mai iute dar si mai aromat decat piperul negru si cel verde. Este mai rar folosit decat celelalte soiuri dar si mai rafinat, motiv pentru care il regasim in preparatele mai sofisticate,unde gatitul este dus la nivel de arta.

Piperul Roz

Piperul roz, care de fapt nu este piper, deoarece este obtinut dintr-o specie diferita fata de cele de mai sus. Acesta provine din America de Sud, are proprietatile de iuteala ale piperului insa difera aroma care este mai fructata si cu note florale. 

Piperul roz este extrem de elegant si pe langa faptul ca este foarte des folosit in decorarea farfuriilor datorita cromatiicii sale, gustul aparte il face prieten cu sosurile pe baza de fructe dar si a deserturilor. Cea mai indrazneata aparitie a piperului roz a fost in ciocolata amaruie.

Fiecare soi este special in felul sau, iar noi va recomandam sa le incercati pe toate si sa va bucurati de fiecare aroma pe care o ofera acestea, urmand un stil de viata sanatos si foarte gustos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *