SUPER ALIMENTE: Ciupercile
9 noiembrie 2021SUPER ALIMENTE: Avocado
6 decembrie 2021Vin, sarbatorile vin si cumparaturile pentru cea mai frumoasa perioada din an trebuie sa fie facute din timp. In bucatarie aromele frumos mirositoare dau gust de sarbatoare mancarurilor si dulciurilor. Dar…ce arome trebuie sa avem? Ce condimente trebuie sa avem in casa pentru sarbatori?
Craciunul este cea mai frumoasa si cea mai adorata sarbatoare din an, iar asta ne face intotdeauna sa fim nerabdatori cand vine vorba de preparatele delicioase si aromate care ne umple casa de bucurie. Din experienta anilor trecuti, va recomandam sa va faceti listele de cumparaturi din timp si sa va aprovizionati cu tot ce aveti nevoie deoarece stocurile se epuizeaza rapid.
Aromele de Craciun
Nu exista Craciun fara cozonac. Fie ca este facut dupa reteta bunicii sau reteta dietetice, cozonacul este nelipsit. Alt dulce care nu lipseste de pe masa celei mai iubite sarbatori este turta dulce. Pentru ambele preparate dulci aveti ne voie de scortisoara.
Scortisoara fie ca este praf sau batoanele este ingredientul minune care transforma placinta cu mere, cozonacul sau turta dulce intr-un preparat deosebit. Un ingredientul nelipsit este cacaua.
Pe langa scortisoara si cacao, cuisoarele sunt si ele nelipsite de sarbatori. Atat la dulciuri cat si la preparatele cu carne dar si pentru vinul fiert, acestea sunt magie pura in bucatarie, in perioada sarbatorilor.
Indiferent de prajiturile pe care alegeti sa le preparati pentru Craciun, stim cu siguranta ca mirosul de scortisoara, anason, cuisoare, coaja de portocale va fi predominant, acestea fiind cele mai iubite arome in sezonul rece!
Se spune ca fiecare sarbatoare are ceva aparte,iar perioada Craciunului este perioada bucuriei si a aromei de sarbatoare.
Aromatizarea bucatariei
Nu doar aromele dulciurilor dau un miros aparte ci si aromele care imbie carnurile preparate pentru masa de Craciun. Inca de la taierea porcului dupa traditie, condimentele sunt nelipsite atat la prepararea cat si pentru bait.
Ce condimente folosim pentru carne in perioada asta?
Fie ca pregatim carne de porc sau carne de curcan ori pui nu trebuie sa ne lipseasca din casa arome si condimente precum:
- Boia dulce sau iute. Ingredientul care se foloseste la prepararea babicului si a carnatilor este nelipsit si pentru a prepara coaste de porc sau carne de porc.
- Piperul macinat sau boabe, mixul de 7 piperuri este nelipsit. Combinat cu altele condimente, piperul va da un gust aparte.
- Cimbrul este folosit atat pentru prepararea fripturilor cat si a sarmalelor si alte preparate.
- Oregano si coriandru.
In bucataria internationala sunt diverse preparate care au o aroma aparte si condimente pe care le poti avea in casa pentru a prepara ceva deosebit .
Asa cum usturoiul nu lipseste din friptura, carnati si alte preparate, asa si alte condimente nu lipsesc din preparatele specifice. Aromele sarbatorilor de iarna sunt multe si specifice pentru diverse zone dar acele arome pot fi si in casa ta daca alegi sa cumperi condimentele potrivite.
Turta dulce pentru copii
Ingrediente:
- 400 g faina
- 70 g nuci macinate
- 120 g curmale
- 140 unt moale
- 5-6 linguri de miere
- vanilie
- mix de condimente pentru turta dulce( scortisoara, cardamon, cuisoare, ghimbir pudra)
- un praf bicarbonat de sodiu
- 4-5 linguri apa rece
Pentru inceput hidratam curmalele, pe care apoi le mixam cu untul și mierea pana obtinem o crema. Intr-un bol mare amestecam ingredientele uscate, faina, condimentele, nuca macinata și bicarbonatul, peste care adaugam pasta obtinuta. Omogenizam cu o spatula, iar apoi framantam cu mana, adaugand și lingurile de apa pana obtinem un aluat usor lipicios. Ulterior il transferam pe o masa pudrata cu faina și il framantam pana obtinem un aluat usor de intins.
Se intind foi de 5-6 mm grosime și se taie cu formele dorite, apoi se muta pe o tava cu hartie de copt și se coc pentru aproximativ 20 de min la 180 grade.
Aveti grija sa le depozitati în recipiente cu capac pentru a le pastra proasapete, asta în cazul în care nu se devoreaza în totalitate.
Sunt ideale pentru copii, neavand zahar, insa și asa trebuiesc consumate cu moderatie de cei mici.
Stafidele cu cacao, mirosul de coaja de portocala data pe razatoare, aroma vinului fiert, aroma fripturii de porc la cuptor , mirosul turte dulci scoasa din cuptor sunt aromele care nu lipsesc de sarbatori din casa.
Alege sa cumperi din timp ingredientele potrivite si vei putea prepara ceea ce doresti fara graba. Condimentele pentru sarbatoare nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie deoarece dau savoarea, gust si aroma dulciurilor si mancarurilor de zi cu zi.