Condimente iuti: Pul Biber & Boia

Ce sunt leguminoasele si ce benficii au?
14 septembrie 2021
Rahatul- O delicatesa usor de preparat
27 septembrie 2021

Condimentele dau gust si savoare mancarii. Fie ca sunt dulci, piperate sau iuti, condimentele sunt nelipsite din mancare. Sarea, piperul sunt condimentele de baza si in functie de mancarea preparata se adauga si alte condimente care au rolul de a face o mancare gustoasa. 

Condimentele sunt dulci sau iuti. Condimentele iuti precum boia si pul biber sunt preparate din ardei. Din ardeiul rosu iute se face atat boia sau paprika cat si pul biber. 

Ce este pul biber si la ce il putem folosi?

Cultivat si preparat in Turcia, ardeiul rosu este pus la uscat si pisat usor astfel incat sa rezulte fulgi de ardei iute.  Cunoscut in Turcia si sub numele de ardei de Alep, acest ardei are o aroma aparte de chimion si usor sarat. Gustul pul biber este usor dulceag si parfumat dar in acelasi timp iute. Acest tip de ardei nu are in componenta sa seminte si nici membrane interioare ale ardeilor. Pul biber se foloseste in loc de boia de ardei, piper rosu sau paprika. Folosit atat in prepararea fripturilor dar si a supelor, acest condiment este de nelipsit din preparatele turcesti. 

Daca turcii au acest condiment iute, noi, romanii avem boiaua. Boia dulce, boia iute sau boia afumata este un condiment de culoare rosie care se obtine din pisarea ardeiului rosu. Condimentul folosit in bucataria internationala, cultivat si preparat in Ungaria, Spania, Africa, Asia, Turcia, etc a devenit un ingredient de baza atat pentru mancarurile din bucataria internationala cat si din cea romaneasca. Boiaua este unul dintre condimentele care dau un gust aparte mancarurilor preparate dar si semipreparatelor. 

Fie ca folositi boia sau paprika, pul biber sau curry picant, preparatul va fi usor iute. Boiaua este condimentul care poate fi dulce sau picant, important este sa alegeti boiaua potrivita. 

condimente-04

La ce folosim boiaua?

condimente-05

Boiaua este condimentul utilizat atat pentru diverse mancaruri cat si pentru a prepara in casa unele semipreparate. Astfel : 

  • Se foloseste in prepararea mezelurilor si a carnii aperitiv;
  • La prepararea sosurilor pentru macerarea carnii;
  • La prepararea supelor;
  • La prepararea tocanitelor si a salatelor.

Atat in bucataria romaneasca dar si in cea internationala, boiaua este condimentul usor de folosit si mai ales foarte aromat. Daca includeti o cantitate mica, preparatul nu va ustura foarte tare daca scapati mai multa va fi usturat rau.

Alaturi de piper, sare, coriandru, usturoi, busuioc, oregano, cimbru, rozmarin, boiaua si pul biber nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Condimente iuti: Pul Biber & Boia
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult