Cultivat si preparat in Turcia, ardeiul rosu este pus la uscat si pisat usor astfel incat sa rezulte fulgi de ardei iute. Cunoscut in Turcia si sub numele de ardei de Alep, acest ardei are o aroma aparte de chimion si usor sarat. Gustul pul biber este usor dulceag si parfumat dar in acelasi timp iute. Acest tip de ardei nu are in componenta sa seminte si nici membrane interioare ale ardeilor. Pul biber se foloseste in loc de boia de ardei, piper rosu sau paprika. Folosit atat in prepararea fripturilor dar si a supelor, acest condiment este de nelipsit din preparatele turcesti.
Daca turcii au acest condiment iute, noi, romanii avem boiaua. Boia dulce, boia iute sau boia afumata este un condiment de culoare rosie care se obtine din pisarea ardeiului rosu. Condimentul folosit in bucataria internationala, cultivat si preparat in Ungaria, Spania, Africa, Asia, Turcia, etc a devenit un ingredient de baza atat pentru mancarurile din bucataria internationala cat si din cea romaneasca. Boiaua este unul dintre condimentele care dau un gust aparte mancarurilor preparate dar si semipreparatelor.
Fie ca folositi boia sau paprika, pul biber sau curry picant, preparatul va fi usor iute. Boiaua este condimentul care poate fi dulce sau picant, important este sa alegeti boiaua potrivita.