De-a lungul timpul s-au facut cercetari pe ceaiul negru si beneficiile lui asupra organismului uman, si s-a dovedit ca acest ceai este recomandat inclusiv pentru ameliorarea unor afectiuni.
Consumat dimineata, in loc de cafea, ceaiul negru este considerat energizant natural deoarece contine cel mai mult teina si teofilina. Aceste doua substante au rolul de a accelera ritmul cardiac si de a da energie. Datorita polifenolilor, antioxidantilor , ceaiul negru protejeaza celulele sa nu se imbolnaveasca, previne anumite tipuri de cancer.
Ceaiul negru contine aminoacizi, potasiu, iod, fosfor, uleiuri volatile, vitaminele B1, B2, PP, K si C. Avand in compozitie teobromina, teofilina si cafeina, acest ceai are efecte revigorante asupra sistemului nervos.
Unul dintre beneficiile ceaiului negru asupra organismului uman este ca are rolul de a detoxifia organimul uman eliminand celulele daunatoare. Antioxidantii si vitaminele din componenta ceaiului negru au asupra organismului uman nenumarate beneficii:
Ceaiul negru este bun si pentru a avea un par stralucitor. Se pun la fiert 6 cani de apa cu 3 plicuri de ceai , se lasa la infuzat si dupa se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Se clateste parul cu ceaiul, se lasa cateva minute sa actioneze pe parul umed si dupa se clateste parul cu apa caldura.
Ceaiul negru este un remediu bun pentru a exfolia tenul gras. Amesteca doua linguri cu ceai negru, o lingura cu miere, o lingura cu ulei de masline extravirgin. Amestecul obtinut se aplica pe fata, masand usor cu miscari circulare. Se lasa cateva minute si se clateste cu apa calda.
Cel mai cunoscut amestec de ceai cu lapte este cu ceai negru. Aceasta combinatie dateaza din anul 1680 din Franta, unde nobilii isi serveau invitatii cu ceva total inedit, ceai cu lapte.
Britanicii au venit cu reteta perfecta de ceai negru cu lapte, la 200 ml de apa la temperatura de 100 grade Celsius se adauga un plic de ceai sau o lingurita, se lasa fix 2 minute la infuzat si se toarna exact 10 ml de lapte. Dupa aproximativ 6 minute ceaiul este gata sa fie servit.
Indienii prefera ceaiul la fel ca si preparatele, extrem de aromate, astfel ca in ceaiul negru adauga lapte si condimente puternic aromate precum scortisoara, cardamon, nucsoara sau ghimbir.
Acestia servesc acest ceai dupa masa, atat pentru aroma sa cat si pentru efectul sau digestiv.