
Ceaiul verde – beneficii pentru organism
8 mai 2023
Despre curry
23 mai 2023Consumate ca si gustare, semintele de floarea-soarelui nu doar ca potolesc foamea, dar imbunatatesc si sanatatea prin aportul mare de nutrienti.
Acestea fac parte dintre cele mai comune gustari, existand diverse sortimente: cu coaja alba, pestrita sau neagra.
Dintre beneficiile consumului semintelor de floarea soarelui, amintim:
Istoria semintelor de floarea soarelui
Este una interesanta si lunga, fiind cultivate de aproape 8000 de ani de catre indienii din America, ce foloseau aceste seminte pentru prepararea painii.
Plantele de floarea soarelui urmaresc soarele, intreaga zi.
Se spune ca planta de floarea-soarelui provine din Mexic si Peru, fiind printre primele cultivate in SUA.
In Europa, a fost adusa de exploratorii spanioli si cultivata in Spania, raspandindu-se apoi si in tarile vecine.
Semintele de floarea soarelui cu coaja neagra sunt uleioase, asadar se folosesc cu precadere pentru obtinerea uleiului prin presare.
La finele anilor 1960, jucatorii de baseball obisnuiau sa consume seminte, inlocuind tutunul de mestecat. Incepand cu anul 1970, semintele de floarea-soarelui decojite au devenit tot mai populare in randul vegetarienilor si pasionatilor de alimente naturale.

Ce contin semintele de floarea soarelui?
Sunt bogate in proteine, acid folic, vitaminele E, B1, B6, in minerale ca: magneziu, mangan, seleniu, fosfor, cupru, in tryptofan si fitosteroli, avand numeroase beneficii, dupa cum aminteam si mai sus.
O portie de aproximativ 28 de grame de seminte de floarea-soarelui, contine:
– 47% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina E;
– 23% din cantitatea zilnica recomandata de magneziu;
– 27% din cantitatea zilnica recomandata de mangan;
– 164 de calorii;
– 5,8 grame proteine;
– 2,4 grame fibre;
– 5,2 grame grasimi mononesaturate;
– 6,4 grame acizi grași Omega-6;
Cum sa incluzi semintele de floarea soarelui mai des in alimentatie?
Daca nu stii cum ai putea sa incluzi mai mult semintele de floarea soarelui in dieta pe care o urmezi, afla ca sunt foarte versatile si pot fi adaugate intr-o multitudine de preparate:
– in salata verde, salata de fructe, in salata de ton, salata cu piept de pui sau in orice alt tip de salata;
– in fulgii de ovăz de dimineata, pentru a savura un mic dejun sanatos si mai hranitor;
– in smoothie-uri;
– in iaurt, alaturi de fructe proaspete;
– pe inghetata;
– peste supa crema;
– amesteca-le cu alte nuci si alune, si servește-le ca o gustare hranitoare;
– in burgerii vegetali;
– in sosul pesto ca inlocuitori de samburi de pin.
Stim cu totii gustul semintelor de floarea soarelui: gust usor de nuca, textura delicata, dar ferma, ce se va potrivi perfect in toate retetele de mai sus, dar nu numai.
Depozitarea semintelor de floarea soarelui
Este important ca odata achizitionate, semintele de floarea soarelui, sa fie depozitate corespunzator, pentru a se pastra cat mai bine.
Spatiul de depozitare trebuie sa fie uscat si bine aerisit, in recipiente inchise ermetic, la temperatura mica. Pot fi depozitate chiar si in congelator daca aveti cantitati mai mari ce stiti ce nu se consuma prea curand.
Comanda acum si experimenteaza cat mai mult! Sigur iti vor placea toate preparatele in care ai adaugat seminte de floarea soarelui.
Tu in ce retete obisnuiesti sa incluzi semintele de floarea soarelui comandate de la Orient Bazar?