Ce mai gatim? Inspiratie din bucataria asiatica

7 Piperuri – Ingredientul din bucatariile lumii
15 martie 2021
5 motive sa consumi seminte de chia
22 martie 2021
Arata tot

Preparatele din bucataria internationala au cucerit incet-incet lumea toata. In Romania gasim preparate din bucataria internationala in toate restaurantele, ba chiar sunt si restaurante specifice, precum: restaurante italienesti, chinezesti, indian, japonez, mediteraneean. Mancam cat mai variat si avem mancaruri din bucataria internationala pe care vrem sa le preparam acasa dar nu stim de ceea ce ne trebuie ?

In zilele noastre, a devenit un trend sa gatesti acasa si asta pentru ca ne dorim sa stim exact ce mancam si punem accent pe sanatate. S-a intamplat uneori sa nu stii ce sa mai gatesti? Bucataria asiatica este o bucatarie aparte, o bucatarie plina de savoare si pe cat e de complexa pe atat e de simpla.

Ce trebuie sa avem in casa pentru a prepara mancare asiatica?

In bucataria asiatica savoarea mancarurilor este data de condimente si de sosuri. Pachetelele de primavara, un preparat usor de facut si mai ales foarte usor, este delicios daca este consumat impreuna cu sos de soia. De altfel, toate preparatele cu legume si fructe din bucataria asiatica ( bucataria chinezeasca, coreeana, japonea, thailandeza) pot fi savurate impreuna cu sos de soia. 

Orezul este alimentul de baza din bucataria asiatica. In regiunea Guangdong, se consuma alimente din bucataria chinezeasca, si predomina orezul, soia si legumele in preparate.  Dar ce alimente si condimente trebuie sa avem pentru a prepara mancarea asiatica? Si de ce sunt asa de importante? 

In primul rand, mancarea asiatica este o mancare specifica iar preparatele si condimentele nu pot fi inlocuite cu altceva.

soy sauce-00

Pentru inceput e bine sa te asiguri ca ai:

  • Condimente si mixuri de condimente, precum: 7 piperuri, Tikka Masala, piper cu lamaie, curry, turmeric, ghimbir pudra, chimion, nucsoara , chilli- sunt condimente pe care trebuie sa le ai in casa. Dau savoare mancarurilor asiatice.
  • Sosul de soia este sosul de baza care nu trebuie sa lipseasca din casa. Un ingredient perfect pentru supe, pachetele de primavara, orez, insa se pot folosi si alte sosuri precum sweet chilli, sos de stridii, otet din orez, sos dulce-acrisor.
  • Taitei de orez sau noodles sunt un “must have” al bucatariei asiatice
  • Orezul de orice fel, de preferat basmati sau jasmine, iar pentru sushi este un orez special cu bob scurt  usor lipicios.
  • Ciupercile “ Urechi de lemn” sunt bune pentru a fi preparate in supe sau la tigaie. Aceste ciuperci sunt bogate in fier si vitaminele D,C,B si reduc colesterolul din sange si in plus le gasim deshidratate ceea ce le face usor de depozitat.

Ce mai gatim?

Pui cu urechi de lemn si legume
  • un piept de pui;
  • cateva bucati de urechi de lemn;
  • 2-3 linguri de sos iute cu usturoi;
  • 1 ceapa mijlocie;
  • 1 ardei kapia;
  • 1 ardei gras verde
  • 2 linguri sos de soia;
  • 2-3 linguri sos iute cu usturoi;
  • 50 ml apa rece;
  • 1 lingura amidon alimentar
  • 2-3 picaturi ulei de susan.

 Se pun urechile de lemn intr-un bol cu apa si se lasa o ora pentru a se hidrata. Se curata pieptul de pui, se spala si se taie cubulete.

Se curata ceapa, ardeiul gras si kapia, se taie si se pun intr-un bol. Intre timp se scurg urechile de lemn. Se pune tigaia pe foc, se adauga 2 linguri de ulei si se pun bucatile de pui la prajit. Se scot cand sunt aurii si se lasa deoparte .

In aceeasi tigaie se adauga ceapa si ardeii, urechile de lemn si se calesc. Se lasa la calit 2 minute la foc mare si dupa se adauga bucatile de pui. 

Intr-un bol cu apa se amesteca 2 linguri de sos de soia si amidonul si se pune amestecul in tigaie. Se amesteca continuu pana se ingroasa sosului. 

Puiul cu urechi de lemn poate fi servit alaturi de orez.

asian food-01
asian food-02
asian food-03
asian food-04
Pachetele de primavara
  •  foi subtiri de placinta
  • 2 morcovi de marime potrivita
  •  un ardei gras rosu mare
  •  3 cani de varza
  •  2 fire de ceapa verde
  •  100g taietei subtiri de orez
  •  un ou
  •  ½ lingurita ghimbir uscat
  •  2 linguri sos de soia
  •  2 linguri sos de stridii
  •  2 linguri zahar
  •  ulei vegetal

Se maruntesc legumele: morcovii se dau pe razatoare, firele de ceapa se toaca marunt, ardeiul gras rosu se taie in felii subtiri, iar varza se toaca marunt. Taiteii subtiri din faina de orez se pun la inmuiat in apa fierbite pentru aproximativ 5 minute.
Se toarna trei linguri de ulei vegetal in tigaia Wok, se adauga pe rand legumele, se amesteca continuu si se lasaa pe foc pana se calesc. Condimentam amestecul cu sos de soia, sos de stridii, ghimbir, zahar, sare si piper.

La final se adauga in Wok taieteii de orez  si se amesteca bine, apoi se lasa compozitia la racit.
Foile subtiri de placinta se vor taia in patratele mici cu latura de 10-15 cm si se va unge cu albus de ou toate laturile patratului, iar pe un colt se adauga o lingurita din legumele prajite. Se va rula foaia foarte strans in jurul umpluturii pana la jumatate. Apoi se vor indoi marginile din stanga si din dreapta spre interior obtinand o forma de plic. Continuam sa rulam foia strans pana ce obtinem pachetelul de primavara.
Cand s-au format toate pachetelele de primavara, se adauga ulei intr-o tigaie intinsa si se prajesc pe rand. Se scot si se aseaza pe servetele de hartie pentru a elimina excesul de ulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *