Ce este Sumacul si de ce sa il folosesti cat mai des in retetele tale?

Taitei din cartof dulce – in retete delicioase si rapide!
22 iunie 2023
Cui ii plac alunele de padure, mana sus!
17 iulie 2023
Arata tot

Ce este Sumacul si de ce sa il folosesti cat mai des in retetele tale?

Sumacul este un condiment ce provine din plantele arborelui cu acelasi nume (denumire stiintifica- Rhus coriaria, originar din sudul Europei și Asia de vest). Acesta este utilizat foarte des in bucataria turceasca, araba, greceasca si in cele specifice Italiei, Spaniei si Indiei. Arborele de sumac este cunoscut ca si otetar mirositor, fiind inrudit cu mango si caju, de aceea persoanele care au alergii la acestea, ar trebui sa fie precaute.

Sumacul este perfect pentru aromatizarea carnii de orice tip, a sosurilor pentru marinate, tocanitelor, supelor, dressing-urilor, kebab, hummus, orez etc.

Pe langa utilizarea sa in bucatarie, sumacul se foloseste si ca planta medicinala, fiind un remediu natural. 

 

Mai multe despre Sumac

Fructele de culoare rosie, de marimea boabelor de mazare, se comercializeaza uscate sau macinate, avand un gust acrisor.

Sumacul poate fi adaugat in mixuri de condimente, si este chiar recomandat in combinatie cu altele, iar daca stii sa il combini, rezultatul va fi mai delicios.

De asemenea, fructele proaspete se pot folosi pentru prepararea ceaiului, insa uscarea si pisarea lor pentru a fi folosite ca si condiment / supliment, sunt mai des intalnite.

Beneficiile Sumacului

Sumacul are cateva beneficii importante pentru organism, dintre care amintim:

  • ajuta in tratarea gripei, racelii, bronsitei
  • previne bolile cardiovasculare si boli precum cancerul, Alzheimer, artrita, cataracta
  • ajuta la reglarea tranzitului intestinal
  • previne si trateaza hiperglicemia, obezitatea si diabetul
  • amelioreaza durerea musculara cauzata de efortsi reduce inflamatiile

 

Ce contine sumacul

  • Grasimi monosaturate si polinesaturate
  • Majoritatea grasimilor din sumac provin din doua tipuri speciale de grasimi: acid oleic (asociat cu sanatatea inimii) si acid linoleic (implicat in sanatatea pielii si a membranelor celulare).
  • Fibre – benefice pentru sistemul digestiv
  • Antioxidanti – ce protejeaza celulele si reduc stresul oxidativ din organism
  • Compusi chimici, ca: antocianine, taninuri, flavonoide
sumac-04
sumac-05

Retete cu sumac

Putin acrisor, dar parfumat, sumacul poate fi introdus intr-o multitudine de retete romanesti, nu doar in cele orientale.
Si pentru ca puiul este consumat foarte des, va las o retetea delicioasa de Pui cu sumac pentru prepararea careia, aveti nevoie de:

  • 8 pulpe de pui
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi pisati
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingurita sumac
  • 1 lingurita ienibahar macinat
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lamaie, feliata
  • 200 ml apa
  • sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita cimbru
  • seminte de susan

Modul de preparare este cat se poate de simplu:

Pulpele se amesteca cu ceapa, usturoiul, condimentele, uleiul de masline, lamaia. Se lasa la frigider peste noapte pentru ca aromele sa se imbine perfect. In cuptorul preincalzit la 200 de grade, se introduce carnea peste care se si se adauga apa, in tava. Se coace pana cand carnea se rumeneste frumos. La final, se adauga si semintele de susan.
Simplu, delicios si rapid! 
Daca incercati sumacul in prepararele voastre, cu siguranta nu veti mai renunta la el.

Va asteptam in magazinului nostru online orientbazar.ro sau in locatiile din Bucuresti (Piata Obor si Piata Crangasi), pentru a descoperi toata gama de produse de exceptie pe care o oferim spre vanzare.

1 Comment

  1. AskAI spune:

    In concluzie, putem spune ca sumacul nu trebuie sa lipseasca din bucataria ta. Acesta se poate integra usor in preparatele noastre si poate aduce un plus de gust si originalitate acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce este Sumacul si de ce sa il folosesti cat mai des in retetele tale?
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult