
Legumele deshidratate – sau cum sa adaugi un plus de savoare preparatelor tale!
17 mai 2022
Fructe deshidratate versus fructe confiate
31 mai 2022Orezul este o cereala cu provenienta asiatica, fiind un aliment de baza pentru un procent mare al populatiei (peste 50%). In alimentatie, orezul reprezinta o sursa de energie in proportie de aproximativ 20%, la nivel mondial.
Conform “USA Rice Federation” sunt cunoscute peste 120.000 de varietati de orez, iar cele ce se cultiva apartin urmatoarelor 2 specii: Oryza sativa (Asia) si Oryza glaberrima (Africa de Vest). Acestea produc hibrizi fertili, exclusiv in combinatie cu varietatile salbatice din care provin: Oryza rufipogon (Asia) si Oryza barthii (Africa).
Cercetarile arata ca orezul a fost prima data cultivat, in urma cu 8200-13500 de ani, in China, ceea ce atesta vechimea de necontestat.
Din punct de vedere al prelucrarii boabelor, orezul se clasifica in:

Ce tip de orez, alegeti?
Atunci cand alegeti sortimentul de orez pentru gatire, trebuie sa fiti siguri ca se preteaza retetelor pe care le pregatiti de obicei.
De exemplu, puteti alege:
– orez Basmati (orez aromat cu bob lung care, prin fierbere, isi mareste doar lungimea, devenind pufos, iar boabele raman separate). Este recomandat mai ales diabeticilor datorita indexului glicemic mediu (56-69), comparativ cu orezul obisnuit (indice glicemic – 89).
– orez japonez comun (uruchimai) cu boabe scurte, translucide, si orezul japonez glutinos (mochigome) – cu boabe scurte, rotunde si opace, cu grad mai mare de aglutinare decat cel comun si o textura mai gumoasa dupa preparare.
– orez Jasmine (orez thailandez parfumat) – orez aromat, cu bob lung.
Din punct de vedere al varietatii, mai sunt si alte sortimente dintre care puteti alege: orez negru /violet, nergu chinezesc, rosu etc.

Orezul si beneficiile lui pentru sanatate
- furnizarea energiei necesare organismului, rapid;
- imbunatatirea digestiei;
- incetinirea procesului de imbatranire;
- mentinerea nivelului optim al glicemiei;
- mentinerea sanatatii pielii;
- scaderea tensiunii arteriale;
- stimularea metabolismului;
- ajutor in pierderea kilogramelor;
- protejarea impotriva bolilor cardiovasculare, dizenterie, cancer;
Ca si caracteristici ale orezului, mentionam ca acesta este o cereala saraca in grasimi si un aliment important ce hraneste mai mult de jumatate din populatia lumii. Cantitatea de proteine continuta, este una ridicata, insa comparativ cu alte cereale, aceasta este redusa. Nu contine gluten si este o sursa excelenta de vitamine din complexul B, carbohidrati, mangan, magneziu, fosfor.