
De ce sa consumi fructe oleaginoase?
30 august 2023
Ce mai punem in pachetelul pentru scoala?
21 septembrie 2023Unul dintre tabieturile celor mai multi dintre noi, la primele ore ale diminetii, este sa servim o cafea: fie aceasta la ibric, la espressor, proaspat macinata sau nu etc.
Daca vrei sa incerci un sortiment inedit de cafea, iti recomandam sa incerci cafeaua turceasca, ce are o traditie de sute de ani, insa relativ recent adaugata pe lista patrimoniului cultural imaterial de catre UNESCO. Asadar, pe data de 5 decembrie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Cafelei Turcesti.
Scurta istorie a cafelei
Aceasta a fost descoperita in secolul IX dupa Hristos, de catre un cioban etiopian. Caprele sale deveneau foarte active dupa ce mancau fructele unei plante numite Coffea. Ulterior, consumul boabelor a devenit un obicei si printre oameni.
Timp de mulți ani, cafeaua s-a raspandit in intreaga lume, din Yemen.
Ce nu stiai despre cafeaua turceasca?
Cafeaua turceasca se rezuma la o anumita tehnica de preparare, aceasta nefiind un tip special de cafea, dupa cum, in general, se tinde sa se creada.
Toate tipurile de cafea cunoscute se obtin din speciile Robusta sau Arabica, si curios, Turcia nu este o tara producatoare de cafea, desi impresioneaza pe scara larga, in ceea ce priveste modul sau de preparare si, bineinteles, rezultatul obtinut..
Cand si cum se consuma cafeaua turceasca?
Cafeaua turceasca face parte din mai multe ritualuri:
- se consuma dupa masa
- oaspetii sunt serviti neaparat cu cafea, in zilele speciale
- langa cafea se serveste si apa – acestea impreuna construind un ritual de oapitalitate (daca oaspetele consuma prima data apa – inseamna ca ii este foame, iar gazda pregateste masa; daca oaspetele consuma cafeaua, mai intai – acesta este satul).
- rahatul turcesc servit langa cafea a avut o asociere similara – daca oaspetele il consuma, inseamna ca era multumit de tratatia gazdei, iar daca il lasa neatins, voia sa arate ca este nemultumit).
- servita la ceremonia de petire a unei fete – sarata sau dulce (daca mireasa face cafeaua sarata, inseamna ca nu-i place mirele, iar daca o face dulce, inseamna ca ii place mirele).
- ghicitul in cafea
Cafeaua turceasca este singura din lume care nu se strecoara de zat, datorita tehnicii de pregatire care face zatul sa se lase la fundul ibricului.
– spuma formata ofera un aspect dragut, dar, in acelasi timp, permite cafelei sa ramana calda mai mult timp.

De unde comanzi cafea turcesca autentica?
Daca vrei sa savurezi o cafeaua turceasca de calitate, atunci trebuie sa o achizitionezi din magazinul online orientbazar.ro sau poti veni in una din locatiile noastre din Bucuresti: Piata Obor si Piata Crangasi.
Cafeaua turceasca are o aroma intensa ce iti va surprinde, cu siguranta, papilele gustative!
In plus, aceasta se poate aromatiza cu diverse condimente ca: pudra de salep, ambra, mastic, cardamom sau scortisoara; iar pe unele dintre ele le gasesti tot la noi, la preturi avantajoase!
Te asteptam numaidecat sa te bucuri se produse exceptionale, livrate rapid si in siguranta!