Bucataria Indiana – Paradisul Condimentelor

Fructe Goji – 10 motive pentru care sa incepi sa le consumi!
4 februarie 2021
Sarbatoreste dragostea cu ciocolata si piper
13 februarie 2021
Arata tot

Bucataria indiana este una dintre cele mai colorate si mai condimentate gastronomii din toate timpurile. 

India este considerata tara condimentelor, locul de unde a plecat negotul cu condimente si tot din India s-a adoptat obiceiul folosirii condimentelor.

India este o tara cu un patrimoniu cultural foarte bogat, in care bucataria joaca un rol important. Religia a avut o influenta destul de mare asupra dezvoltarii traditiilor culinare, acest popor avand oameni care pretind hinduismul si oameni care pretind islamul. Datorita hinduismului nu se mananca carne de vita (este cunoscut faptul ca in India vaca este animal sacru) iar din partea islamului este interzis consumul carnii de porc, astfel ca baza preparatelor traditionale din bucataria nationala au ramas legumele si cerealele la care s-au adaugat pe parcurs carnea de pasare, miel si peste.

Gastronomia acestei tari este atat de bogata in culori si arome incat a dus gatitul la nivel de arta, existand nenumarate retete traditionale care imbina o multime de condimente in diferite modalitati, fiecare zona punandu-si amprenta. 

Cu toate acestea se spune ca gastronomia indiana se bazeaza pe un sistem extrem de vechi care prevede ca orice fel de mancare ar trebui sa combine cele 5 arome esentiale : dulce, sarat, acru, picant si astrigent fiecare avand un rol important.

Gustul dulce da sentimentul de saturatie, gustul acru reprezinta prezenta vitaminelor si a mineralelor, gustul picant se spune ca are proprietati vindecatoare, in timp ce gustul sarat ofera energia necesara organismului, iar ultimul, gustul astringent ajuta la curatarea corpului de toxine si impiedica depunerea grasimilor.

Astfel se explica combinatia de condimente si gusturi pe care le intalnim in preparatele acestei gastronomii.

India trateaza condimentele intr-un mod special, folosind diferite combinatii si adaugandu-le in orice preparat.

mancare indiana
condimente india1
Printre cele mai populare condimente folosite in bucataria Indiana se numara:
  • Chimen
  • Coriandru
  • Turmeric
  • Nucsoara
  • Ghimbir
  • Curcuma
  • Scortisoara
  • Anason
  • Susan
  • Ardei Iute (diferite tipuri)
  • Cuisoare

Turmericul este un condiment de un galben stralucitor care este prezent cam in toate felurile de mancare, sosuri si chiar bauturi. Acesta se foloseste nu doar pentru gust si culoare ci si pentru rolul sau antiseptic.

Ghimbirul este nelipsit si el din preparate gatite si bauturi fiind un puternic antioxidant care are multe beneficii pentru organism precum reglarea cantitatiui de zahar din sange sau lupta sa impotriva racelii.

Sofranul are o culoare galbena spre portocalie si o aroma bogata, fiind des folosit si in deserturi si bauturi, dar si in scopuri terapeutice.

Ardeiul iute se adauga si el in aproate toate preparatele, in special cele pe baza de carne pentru ca se spune ca elimina toxinele si ajuta organismul la lupta impotriva depunerii grasimilor.

Un alt condiment des intalnit este nucsoara care are o aroma deosebita si se potriveste perfect oricarui preparat cu legume dar si carne preparate in special la cuptor, cunoscandu-se efectele sale pozitive asupra sistemului digestiv.

Scortioara si cardamonul sunt si ele nelipsite in preparatele traditionale indiene unde acestea ajuta la tratarea durerilor de cap si elimina indigestia.

Curry

 

Peste toate acestea la loc de cinste si cel mai cunoscut este curry-ul, considerat regele condimentelor hinduse, cel care defineste specificul acestei bucatarii. Curry-ul este un mix de condimente care poate varia in functie de regiune dar care in general contine mai multe mirodenii precum: coriandru, ghimbir, sofran, piper, scortisoara, ardei iute, usturoi,cuisoare, cardamon, nucsoara si chimion.

Curry a aparut acum foarte mult timp, cu mii de ani in urma si poarta numele unui fel de mancare foarte popular atat in India cat si in alte tari. Acest preparat intruneste zeci de condimente diferite in functie de zona insa turmericul este nelipsit, in rest se pot adauga condimente si alte ingrediente dupa gustul si posibilitatile fiecaruia.

Curry-ul traditional indian inseamna de fapt legume fierte intr-un sos preparat din multe condimente si arome si de obicei este servit cu orez. Partea interesanta este ca nu exista o reteta bine definita si astfel acesta este pregatit de fiecare familie diferit dupa bunul plac.

Acesta poate fi duce, picant, acru sau toate la un loc, se poate folosi si carne de orice fel pe langa legume sau orice va este pe plac, iar in acest fel puteti sa experimentati si sa descoperiti diversitatea gusturilor indiene.

Bucataria indiana stapaneste foarte bine procesul de preparare a orezului si a legumelor, iar cel mai des intalnim variantele prajite sau coapte. Tot aceasta gastronomie este renumita pentru un numar mare de retete pentru sosuri ce pot marina diferite preparate din carne si peste astfel obtinand arome intense si texturi diferite.

Tandoor

 

Toti iubitorii de mancare indiana au incercat cel putin o data puiul tandoori care te cucereste la inceput prin coloritul foarte expresiv, un rosu aprins, apoi te imbata cu miresmele sale deosebite ca apoi sa-ti incante papilele cu o explozie de arome.

Ei bine in spatele acestui preparat care creaza dependenta se afla mai multe secrete. Unul din ele este cuptorul tandoor cel care da si denumirea preparatului si care este un cuptor vechi de peste 5000 de ani, traditional indian in care mancarea se prepara destul de rapid datorita temperaturii ridicate de pana la 480 de grade. Caldura este data de la carbuni sau lemne care se aprind in interiorul cuptorului iar in acest fel caldura este distribuita uniform.

Un alt secret este marinata carnii care este un mix de condimente si iaurt, cel mai frecvent intalnite sunt ghimbirul, usturoi, coriandru, chimion, piper, diferite tipuri de boia dulce si iute, aceste putand sa difere ca si la curry in functie de zone si de culturi.

In toate timpurile, bucataria indiana a fost considerata cea mai exotica si cea mai complexa, datorita versatilitatii sale dar si a faptului ca a fost binecuvantata cu multe condimente si mirodenii insa si faptul ca a fost colonizata are un rol important pentru ca in acest fel a imprumutat destul de mult din culturile gastronomice ale altor popoare, peste care si-a pus amprenta in diferite stiluri.

curry-with-chicken-onions-indian-food-asian-cuisine-top-view (1)
chicken-tandoori-indian-recipe-with-spices (1)

Secrete din bucataria indiana

Bucataria indiana se bazeaza mult pe culoare si gust, astfel ca toate preparatele lor sunt intens aromate si foarte frumos nuantate.

 

Unul din secrete este sa inveti sa dozezi corect cantitatile de condimente folosite si sa le combini dupa bunul plac, pentru ca pana la urma este important ca rezultatul sa fie exact pe gustul tau.

In bucataria indiana se poat folosi pana la 30 de condimente la un singur preparat, insa este importanta ordinea in care sunt integrate acestea, astfel incat sa poata sa isi evidentieze aromele fara sa se suprapuna cu celelalte condimente. De obicei se adauga la inceput usturoiul si ghimbirul in ulei incins pentru a obtine maximul din aromele sale, pe cand condimentele sub forma de praf se adauga doar in mediu lichid (unde contine apa), altfel se vor arde si vom obtine doar un gust amar. 

Un alt secret al acestei gastronomii ne spune sa lasam timp marinatelor mai mult de o ora, de preferat ar fi oeste noapte, astfel ca acestea vor ajuta nu doar la aromarea perfecta a carnii ci si la textura aceasta, devenind cu mult mai frageda.

Incercati sa respectati cele 5 arome esentiale (dulce, sarat, acru, picant, astringent) in fiecare preparat, iar acest lucru il veti obtine daca adaugati cat mai multe legume de preferat fierte in alimentatie.

Pentru a evidentia aromele mirodeniilor si a condimentelor in gastronomia indiana se foloseste ulei cu gust neutru cum este cel de floarea-soarelui sau de canepa, nu de masline sau unt.

Nu amestecati toate ingredientele in acelasi timp, indienii mizeaza pe gatitul in straturi pentru a se putea bucura de fiecare aroma si gust in parte fara a le amesteca desi fac parte din acelasi preparat.

india-00
spices-00

In ciuda cantitatii mari de alimente prajite si uneori grase, bucataria indiana este considerata foarte sanatoasa. Secretul efectelor benefice pe care le are asupra sanatatii consta in mirodeniile si condimentele  dar si a legumelor si a fructelor care intaresc sistemul imunitar si au efecte pozitive asupra organismului prin vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si multe altele necesare corpului.

Este greu sa facem o lista cu top 10 cele mai gustoase preparate din gastronomia Indiei, insa ceea ce stim cu siguranta este faptul ca este cea mai “plina de viata” , cu arome intense si un colorit deosebit, dintre toate si va recomandam sa incercati sa imprumutati cate mai multe din aceasta si sa invatati de la ei cum sa folositi si sa va bucurati de toate condimentele lumii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CADOU
---------------------------------------------------
La comenzile peste 200 de lei primesti cadou 250g Curmale Sayer fara samburi

La comenzile peste 300 de lei primesti cadou 250g Curmale Sayer fara samburi 250g + 100g Mix Special  pentru Friptura
COMANDA ACUM
Close