BOIA: dulce, iute sau afumata? Ce sortiment folosesti cel mai des in preparatele tale culinare?

Nou inceput de an – aceeasi rezolutie: o alimentatie sanatoasa si kilograme in minus
6 ianuarie 2022
Tu ce le mai prepari celor mici, de mancare?
21 ianuarie 2022
Arata tot

BOIA: dulce, iute sau afumata? Ce sortiment folosesti cel mai des in preparatele tale culinare?

Boiaua, indiferent ca vorbim de cea dulce, iute sau de cea afumata, poate fi folosita intr-o multitudine de retete, conferind macarurilor o aroma subtila, dificil de confundat. Eu, spre exemplu, o folosesc cel mai des la pregatirea carnurilor (in special a celei de porc), si pentru aromatizarea si culoarea pe care a confera cartofilor pregatiti la cuptor. Pentru ca, da, acest condiment se foloseste si pentru culoarea vibranta pe care o da preparatelor, nu doar pentru gustul inedit.

Daca inca aveati nelamuriri despre modul in care se obtine acest condiment, ei bine, el se prepara prin macinarea ardeilor iuti sau dulci, uscati. In cazul celei afumate, se folosesc ardei afumati in prealabil.

Ardeii, de diferite tipuri (in forma de con, mici si rotunzi etc.) se macina pana se obtine o pudra fina – boia – ce se poate introduce in numeroase retete, gustul putand varia de la dulce la foarte iute in functie de soiurile de ardei folosite.

Culoarea poate varia si ea, de la nuante de rosu-aprins la maro-ruginiu.

Despre etimologia termenilor –paprika”, “boia”

ob22-29

O alta denumire sub care este cunoscuta boiaua, este cea de “paprika”. Si cum acest condiment se foloseste foarte mult in bucataria spaniola, ungureasca, dar si in retetele culinare sud-americane, indiferent ca este vorba de preparate vegetale sau de carne si cereale (orez etc.), termenul de “paprika” este asociat foarte des cu preparatele culinare specifice acestor tari: papricas de pui, gulas de vita (Ungaria), preparate din peste si scoici, oua umplute, salate de vara (Spania), pui tandoori (India) s.a.

Termenul “paprika” este imprumutat din limba maghiara sau sarba, fiind adoptat de mai multe tari, cu mici derivatii: “papryka” (Polonia), “paprica” (Italia), “piperka” (Bulgaria), “papurika” (Japonia). De exemplu, in unele tari, condimentul uscat se numeste paprika, in timp ce in altele, termenul se foloseste pentru ardeiul gras.

Denumirea in limba romana – “boia” – este legata de intelesuri ca “a boi”, “a vopsi”, “a machia”, datorita culorii sale aprinse, puternice.

Boia pentru retete inedite si beneficii pe masura

Cartofii, tocanitele, carnurile (peste, pui, porc, vita) sau sosurile, aromatizate cu paprika vor fi mai gustoase si vor fi, cu siguranta, apreciate de catre degustatori.

Aroma acestui condiment se elibereaza mai bine atunci cand se amesteca cu putin ulei inainte de utilizare.

Proprietatile ardeilor se pastreaza si dupa macinare, boiaua fiind bogata in vitamine, antioxidanti si minerale, ceea ce se traduce printr-o serie de beneficii pentru organism:

  • amelioreaza durerea si inflamatiile (continutul ridicat de capsaicina)
  • scade nivelul de zahar din sange
  • previne procesele degenerative
  • ontribuie la o buna functionare a inimii (reduce nivelul de colesterol LDL si creste nivelul de colesterol HDL)
  • ajuta la combaterea celulitei
  • este stimulent digestiv si afrodiziac.
ob22-32

Cum se pastreaza boiaua?

Intrucat paprika se gaseste in magazine pe tot parcursul anului, nu este necesara achizitionarea unei cantitati foarte mari intrucat se altereaza relativ repede. In ceea ce priveste depozitarea, boiaua se pastreaza in loc racoros si intunecat, ferit de umezeala, pentru o perioada nu mai mare de 6 luni, in borcane inchise ermetic.

Tu in ce retete folosesti acest condiment inedit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

gdpr-image
Acest site foloseste cookie-uri. Continuand sa utilizati si sa navigati pe site, sunteti de acord cu utilizarea informatiilor stocate.
Citește mai mult