Anasonul – Un condiment delicios

Fisticul – O doza gustoasa de sanatate
2 aprilie 2021
Ce consumam la micul dejun?
9 aprilie 2021
Arata tot

Anasonul este unul dintre cele mai vechi condimente din lume. Folosit inca din Antichitate in scop medicinal si apoi in bucatarie alaturi de marar, chimen si fenicul, anasonul este condimentul care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria ta. 

Pimpinella anisum asa cum este denumit stiintific, a aparut prima data in Asia Mica iar in Evul Mediu a inceput sa fie intrebuintata si in bucatariile din Europa. Incet, incet bucatarii de la curtile domnesti au introdus anasonul in alimentatia regilor si reginelor datorita proprietatilor benefice pe care le are asupra organismului uman.

Inca din vechime s-a descoperit ca anasonul este de doua feluri: anason (simplu) si anason stelat. Combinand cele doua tipuri de anason vei vedea cum organismul tau are numeroase beneficii. Daca anasonul este util in bucatarie, in tratarea problemelor cu tenul si in utiizarea pentru diverse ritualuri de infrumusetare este recomandat anasonul stelat.

   Anasonul si anasonul stelat au numeroase beneficii asupra organismului. Fie ca le adaugi in mancare, fie ca bei un ceai, organismul tau va simti efectele acestei plante. In Grecia Antica, anasonul stelat era utilizat pentru a trata diverse simptome si afectiuni dar si in ritualurile de infrumusetare.

 Anasonul si anasonul stelat, efecte terapeutice

Anasonul ajuta in tratarea afectiunilor digestive dar si in preventia lor. Astfel consumul acestuia are asupra organismului mai multe efecte:

  • Ajuta la imbunatatirea digestiei. Anasonul este recomandat a se consuma deoarece este foarte eficient daca aveti diaree, dureri abdominale, flatulente, senzatie de voma sau gastrita.  Daca suferi de balonare dupa ce consumi anumite alimente, o cana de ceai de anason te ajuta sa nu mai ai aceasta problema.
  • Ajuta la tratarea insomniilor. Impreuna cu teiul si lavanda, anasonul este planta care va poate ajuta sa tratati insomnia. Semintele de anason se pun in apa fierbiente si se acopera vasul cu o farfurioara. Este important sa nu se evapore uleiurile esentiale din semintele de anason
  • Are efect diuretic si ajuta in tratarea problemelor renale. Daca ai probleme cu retinerea apei in organism, anasonul te va ajuta sa elimini mai usor fara a mai lua medicamente. Ceaiul de anason este si el recomandat pentru aceste probleme.
  • Este un bun adjuvant in tratarea ridurilor si ajuta la prevenirea aparitiei acestora. 
  • Stimuleaza lactatia. Bea de trei ori pe zi o cana de ceai de anason si chimen si vei vedea cum lactatia creste iar bebelusul nu va mai avea colici.
anason-02

Cum utilizam anasonul in bucatarie?

Exista dovezi ca anasonul era utilizat in Egipt inca din 1500 i.H., romanii il consumau dupa mesele grele pentru a ajuta digestia, utilizandu-l in retete de deserturi. 

Anasonul este dulce si foarte aromat, iar de cele mai multe ori aroma este similara cu cea a feniculului amestecat cu lemn dulce.

Poti prepara diverse fripturi la cuptor sau peste cu anason. In bucataria internationala, anasonul este folosit ca si condiment la mancaruri grele care contin carne de rata, de gasca, de porc. In bucataria mediteraneeana, anasonul este cel mai des folosit in prepararea pestelui. Ii da un gust aparte si o savoare altfel. In multe bucatarii il intalnim in deserturi precum briose, checuri, prajituri cu ciocolata, sau biscuiti.

Anasonul stelat in bauturi

Datorita aromei sale deosebite, dar si a efectelor terapeutice este foarte des folosit in aromatizarea bauturilor. Astfel ca pe vremuri era consumat foarte des sub forma de ceai, lucru care se pastreaza si acum, insa a evoluat cu mult.

In multe tari acesta se foloseste la aromatizarea bauturilor alcoolice si nu numai, il intalnim des pe timpul iernii in celebrele licori de sarbatori precum vinul fiert, cafea, cappucino, latte-uri si lichior.

Cum preparam un ceai de anason ?

Se fierb 250 ml de apa, se toarna intr-o cana si se adauga anasonul. Se acopera cana pentru cinci minute si dupa se poate consuma. Daca doresti poti adauga o felie de lamaie si putin ghimbir.

anason-03
anason-04

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CADOU
---------------------------------------------------
La comenzile peste 200 de lei primesti cadou 250g Arahide Glazurate cu Gust De Pizza

La comenzile peste 300 de lei primesti cadou 250g Arahide Glazurate cu Gust De Pizza + 100g Mix Special  pentru Friptura
COMANDA ACUM
Close