7 Piperuri – Ingredientul din bucatariile lumii

Ceaiul negru – elixirul sanatatii si frumusetii
11 martie 2021
Ce mai gatim? Inspiratie din bucataria asiatica
18 martie 2021
Arata tot

7 piperuri sau Baharat, asa cum mai este denumit mixul, este un amestec de 7 condimente folosite cel mai des in bucatariile din Liban, Siria, Iran, Iordania, Irak, Palestina, Israel dar si Romania. Utilizat in bucataria internationala, acest mix de condimente este introdus si in bucataria romaneasca, regasindu-se in cartile de bucate ale bucatarilor contemporani. Utilizat pentru a prepara diverse mancaruri, acum il poti utiliza si acasa.

Condimentele mixului 7 piperuri 

Baharat in limba araba inseamna condimente iar in sanscrita inseamna sursa condimentelor din ce compun amestecul. Baharat este creat in functie de  zona si de preferintele culinare ale zonei, dar cele mai intalnite ingrediente sunt: piper negru, ienibahar, cardamom, cassia, cuisoare, coriandru, nucsoara, ardei iuti uscati. Bahart-ul este ingredientul folosit pentru a prepara diverse preparate din carne de miel, peste, vita, pui si supe de tot felul. Este un ingredient folosit si pentru kebab, tocaturi, linte sau naut.

In Turcia, baharatul ai contine si menta uneori, pe cand in Tunisia baharatul este un amestec de boboci de trandafir uscati si macinati, scortisoara si piper negru proaspat macinat.  Acest mix da gust si savoare mancarurilor iar in bucataria internationala este folosit si pentru a “scapa” de mirosul carnii.

Condimentele mixului 7 piperuri 

  • Se poate prepara acasa, amestecand cele 7 condimente dupa gustul fiecaruia.
  • Este un mix de condimente echilibrat dar cu o aroma intensa care sa acopere mirosul carnii
  • Prepari acasa oricand mancaruri delicioase din bucataria siriana, turceasca, iordaniana si nu numai, cu un singur condiment.
  • Este un condiment perfect pentru orice tip de carne, (in special cel de oaie), supe, orez, sau fructe de mare.

Friptura de ied la cuptor

Pentru a prepara friptura de ied la cuptor aveti nevoie de:

  • 2 pulpe de ied taiate bucati
  • ulei de masline
  • un pahar de vin alb
  • o crenguta de rozmarin
  • 2 lingurite baharat
  • o lingurita sare
  • 2 lingurite baharat
  • zeama de la o jumatate de lamaie

Se spala carnea de ied bine si se pune intr-un bol incapator. Se amesteca bine uleiul de masline cu sarea si mixul de 7 piperuri. Se toarna amestecul peste carnea de ied, se adauga zeama de lamaie, vinul alb si rozmarinul. Se freaca foarte bine carnea pe toate partile cu acest amestec. Se acopera cu folie si se da la frigider pana a doua zi. Se incalzeste cuptorul si se ia fiecare bucata de carne, se cresteaza pe langa os si se aseaza in tava. Se toarna peste zeama lasata de bait si un pahar de vin si apa rece. Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor o ora la foc moale. Se scoate folia cand carnea incepe sa se fragezeasca si se lasa inca jumatate de ora sa se rumeneasca pe toate partile.

steak-grilled-beef-tomahawk-with-spices-thyme-stone-background-with-copy-space-your-text (1)

Condimentele dau savoare mancarurilor. Sunt tari unde mancarea cu cat este mai condimentata cu atat este mai gustoasa. In zilele noastre, multe preparate din bucataria internationala sunt preparate acasa. Cu 7 piperuri sau baharat poti prepara: fripturi de pui, miel, vita, oaie, supe , shaorma, mancare de naut, etc.  Punand 7 piperuri in mancare nu vei mai avea nevoie de alte condimente sau de sare. 

7 piperuri sau Baharat este ingredientul minune care te va ajuta sa gatesti cele mai bune preparate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *